Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Veïns de Barcelona exigeixen polítiques de regulació per fomentar el “decreixement turístic” a la ciutat

ACN Barcelona.-Veïns de Barcelona exigeixen a l’administració polítiques per frenar el creixement del turisme a la ciutat. Impedir noves llicències d’allotjament turístic mitjançant un nou PEUAT és, per exemple, una […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Barcelona.-Veïns de Barcelona exigeixen a l’administració polítiques per frenar el creixement del turisme a la ciutat. Impedir noves llicències d’allotjament turístic mitjançant un nou PEUAT és, per exemple, una de les mesures que demana la fins ara anomenada Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, rebatejada des d’aquest dimarts com Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT). Altres exigències són la conversió del consorci Turisme de Barcelona, fins ara destinat a la promoció turística de la ciutat, en una agència pública de control del sector o una nova normativa de terrasses “segons criteris veïnals”, que permeti el descans i la mobilitat.

A més, els veïns també volen que es prohibeixi el lloguer turístic d’habitatges i es regulin els preus de lloguer residencial i s’aturi la “promoció turística” de la ciutat amb diners públics i subvencions.Les mesures que proposa l’ABDT no només tenen a veure, però, amb polítiques necessàriament municipals. Des de l’assemblea, proposen que cada administració promogui polítiques regulatives encaminades al decreixement turístic fomentant la reducció de vols i passatgers de creuers o augmentant la fiscalitat.També exigeixen una reforma laboral “amb condicions i salaris dignes” i fomentar economies alternatives que donin sortida a part del sector turístic.Per últim, reclamen l’aturada immediata dels plans d’ampliació d’infraestructura portuària i aeroportuària.Evolució del turismePer a l’ABDT, creada el 2015, els últims quatre anys s’ha constatat “la impossibilitat d’un turisme sostenible a Barcelona”. “No només el turisme és insostenible sinó que el seu caràcter massiu, extractiu i voraç el fa incompatible amb la sostenibilitat de la ciutat mateixa, amb una vida col·lectiva justa”, manifesten.Per tot plegat, argumenten, calen polítiques “de regulació, fiscalitat i reducció d’estades, activitats i desplaçaments turístics a la ciutat”.