Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Unes 2.500 persones es manifesten pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M

ACN Girona.-Unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s’han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema “Ens volen confinades, ens trobaran organitzades”. […]

Avatar
Agències 08/03/2021

ACN Girona.-Unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s’han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema “Ens volen confinades, ens trobaran organitzades”. La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d’Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que “la lluita continua” i han denunciat que la pandèmia ha “accentuat encara més les desigualtats”. També han denunciat els casos d’assetjament sexual destapats a l’Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

Clam a favor dels drets de les dones a Girona. Unes 2.500 persones han respost a la crida i s’han congregat a la plaça U d’Octubre per reivindicar un 8-M marcat per la pandèmia. La concentració, que inicialment ha aplegat un miler de persones, s’ha desplaçat des d’aquest punt per Jaume I amb proclames a favor de la lluita feminista, contra el “patriarcat” i lemes com ‘No és no, sinó és violació”. Quan la manifestació ha arribat a la zona de Correus ha topat amb un fort desplegament policial dels Mossos, que els ha impedit accedir fins als jutjats. La situació ha generat critiques per part de les assistents, que han criticat el cos policial per “témer” una concentració de dones. I és que durant tot el recorregut les dones han encapçalat la mobilització demanant als homes que es desplacessin de la primera línia. Des d’aquí, s’han dirigit al carrer Santa Clara i la plaça Catalunya fins arribar a la Delegació del Govern. Aquí, la manifestació s’ha aturat per fer la lectura del manifest. “Ens veiem obligades a tornar a sortir al carrer”, han dit. El manifest també ha posat de relleu que el context de la pandèmia de la covid-19 ha “accentuat encara més les desigualtats”: “Tot i alguna petita victòria, la lluita continua”. Amb tot, han exigit un resposta “col·lectiva” de canvis globals i han dit que no pararan fins acabar amb la divisió sexual a la feina, que les joves tinguin possibilitats de desenvolupar una feina digna, eradicar la violència contra les “identitats dissidents” o aconseguir el ple reconeixement de les treballadores de la llar i de cures, entre d’altres. També s’han referit als casos d’assetjament sexual que recentment s’han destapat a l’Institut del Teatre: “És un problema estructural”. Finalment, un grup de dones han interpretat diverses cançons de denúncia contra el masclisme, que han posat punt i final a l’acte. Símbol feminista a la plaça de l’U d’OctubreParal·lelament i poc després de l’inici de la manifestació, la Plataforma Feminista Gironina ha organitzat una ‘performance’ per reivindicar el Dia Internacional de la Dona Treballadora a la mateixa plaça U d’Octubre. Segons una membre d’aquesta entitat, Maria Sánchez, la plataforma ha optat per fer una acció “estàtica” per tal de “garantir les distàncies de seguretat” i evitar la propagació de la covid-19 entre els assistents. L’acció ha consistit en fer un símbol feminista gegant i cada participant havia d’aixecar una cartolina lila a la plaça de l’U d’Octubre de Girona a dos quarts de set de la tarda. Des d’un balcó de la plaça s’ha fet una fotografia, que s’ha viralitzat per les xarxes.La idea era fer una convocatòria “adaptada” a la situació sanitària. “No és multitudinària, però sí necessària per reivindicar la jornada”, ha detallat Maria Sánchez. En aquesta acció hi han participat unes 60 persones.