Edició 2324

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de desembre del 2024
Edició 2324

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de desembre del 2024

Una sardana amb un punt de “flow” arriba a les aules d’ESO per apropar la dansa tradicional als joves

|

- Publicitat -

ACN Premià de Mar – Els quatre centres de secundària de Premià de Mar (Maresme) han incorporat aquest curs l’aprenentatge de la sardana a través d’estils i ritmes més propers al públic més jove. ‘Amb un xic de flow!’ és el nom de la peça composada pel músic Xavier Piñol i coreografiada pel percussionista i bateria de Gossos, Santi Serratosa. El ball incorpora els curts i llargs propis de la sardana tradicional, però també inclou passos de percussió corporal més propis de la música urbana. “Si fem sempre el mateix, tindrem sempre el mateix públic i volem intentar arribar a públics nous perquè la sardana sigui més coneguda”, explica el president de la Confederació Sardanista de Catalunya (SomSardana), Xavier Tresserras.

“Gaudim de la classe i esperem que arribin per poder ballar”, explica en Xavier de la Cruz, un dels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut de Premià de Mar que s’ha vist atrapat per una dansa que, admet, no havia vist “mai” fins ara, una resposta que dona també bona part dels seus companys de classe.

Publicitat

Com ell, però, també la resta reconeixen que el projecte els il·lusiona. “No és tota l’estona amb el llibre o la flauta. És una activitat nova que ens agrada”, explica l’Irene Morales, una altra companya de classe. I és que la “gestualitat” que incorpora ‘Amb un xic de flow!’ fa que els alumnes s’ho sentis més seu.

Una altra alumna, la Maria Gil, explica que aquesta ‘versió’ de la sardana és “més moderna”. Tot i admetre que alguns passos, ja sigui de la dansa tradicional com dels de percussió corporal, són “difícils”, el resultat a l’aula és molt positiu: “Ens divertim i ens riem molt”.

“Està funcionant”, celebra el professor de música i coordinador de 1r d’ESO del centre, Jordi Piccorelli, que es planteja estendre el projecte a l’any vinent i programar-lo ja des de principi de curs. Fins ara, detalla, de la sardana se’n parlava poc a classe i d’una manera molt més superficial, sense la part pràctica.

Des de SomSardana aplaudeixen projectes com aquest, que ajuden a demostrar que “la sardana és quelcom més que el que ballen els avis” i ajuda els joves a apropar-s’hi. “Qualsevol cosa que demostri que la sardana és divertida ens va bé, igual que els The Tyets”, afegeix en al·lusió a l’impacte de l’èxit ‘Coti x Coti’.

Com passa amb la cançó de moda, la sardana que es balla als instituts de Premià de Mar trenca amb la dansa tradicional i incorpora elements “moderns” per seduir el públic jove: “Això no és per substituir res, és perquè els hi entri el cuquet. Ens va bé perquè la gent s’hi fixi i segur que uns quants voldran provar i els agradarà”.

A més de l’Institut Premià de Mar, l’institut públic del municipi, el projecte ha aterrat també a tres escoles concertades amb educació secundària: La Salle, Assís i El Pilar. S’ha treballat a les classes de música de 1r d’ESO i en total s’ha arribat a 320 alumnes d’entre 12 i 13 anys.

Els projecte està impulsat per l’associació Amics de la Sardana de Premià de Mar i compta amb el finançament de SomSardana a través de la convocatòria Innovem. Més enllà de l’experiència en aquests quatre centres, el projecte també ha servit per crear un fons documental de recursos pedagògics sardanistes pel professorat.

En aquest sentit, a més de la creació de la música i la coreografia de la peça ‘Amb un xic de flow!’, el projecte premianenc ha documentat també un seguit de material per als docents, amb vídeos i tutorials, així com un dossier amb les partitures de la part de percussió corporal i de la música de la sardana.

El projecte es presentarà en societat el 19 de maig, a l’aplec de Premià de Mar de la plaça de l’Ajuntament, que comptarà també amb la cobla La Principal de la Bisbal. Els alumnes de tots els centres educatius que hi ha participat faran la posada de llarg de la nova peça.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió