Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Una plataforma reivindica que l’ampliació de l’Hospital Clínic “salvi” l’Escola Industrial

ACN Barcelona.-Veïns, entitats i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya reivindiquen que la futura ampliació de l’Hospital Clínic es faci “salvant” l’Escola Industrial. La plataforma ‘Un nou Clínic és possible’ demana […]

Avatar
Agències 10/09/2020

ACN Barcelona.-Veïns, entitats i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya reivindiquen que la futura ampliació de l’Hospital Clínic es faci “salvant” l’Escola Industrial. La plataforma ‘Un nou Clínic és possible’ demana a les administracions implicades reconsiderar l’opció d’afegir nous edificis al recinte històric. En cas contrari, asseguren, es desfiguraria un recinte “patrimonial”, es perdria una zona verda del barri i s’eliminarien equipaments esportius de referència com els que hi ha ara. Des de la plataforma, consideren “imprescindible” que l’Escola Industrial sigui qualificada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i demanen iniciar un espai de treball conjunt per “esgotar totes les alternatives possibles” de transformació de l’actual Clínic.

Entre aquestes alternatives citen “optimitzar” els espais del centre hospitalari o redefinir la seva volumetria en l’actual ubicació.Per altra banda, proposen que es faci un estudi tant de l’Hospital Clínic-Facultat de Medicina com de l’Escola Industrial per trobar opcions que respectin la seva identitat original.Amb tot, demanen preservar el referent “emblemàtic” de la modernitat industrial amb més de 100 anys d’història i que tot el recinte segueix “obert al barri”. Actualment, segons la plataforma, hi ha unes 6.500 persones que hi estan vinculades a través dels clubs esportius, l’Escola de Treball, l’Escola de Fotografia IEFC o la residència UB Ramon Llull, entre altres.PlataformaFormen part de la plataforma cívica SOS Monuments, la Coordinadora Esportiva de l’Escola Industrial, les Associacions de Veïnes i Veïns de l’Esquerra i de la Dreta de l’Eixample, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes del COAC i l’Agrupació d’Arquitectes en Defensa del Patrimoni. L’ampliació, un repte encallatL’ampliació de l’Hospital Clínic és un repte encallat des de fa temps a Barcelona. En una entrevista a l’ACN l’estiu passat, la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que l’opció de fer-ho a l’Escola Industrial, propietat de la Diputació de Barcelona, “pot ser una opció” però que també n’hi podia haver “altres”. Al seu torn, en campanya electoral, BComú va deixar clar que la seva aposta era per l’Escola Industrial perquè permetria al Clínic continuar creixent a l’Eixample i ubicar els centres de recerca al voltant de la universitat.Fa uns mesos, un article publicat per ‘La Vanguardia’ apuntava que l’acord entre les tres administracions implicades – la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació- es podria tancar aquesta mateixa tardor. D’acord amb la informació publicada en aquest mitjà llavors, l’opció sobre la taula és construir un nou edifici als terrenys de l’Escola Industrial.