Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Una nova directiva europea obligarà les grans companyies a verificar que els seus proveïdors respecten els drets humans

|

- Publicitat -

ACN Estrasburg – Una nova directiva europea obligarà les grans companyies a verificar si els proveïdors respecten els drets humans. Després d’unes negociacions complicades entre el Parlament Europeu i els 27 estats membre de la UE, el ple de l’Eurocambra ha aprovat aquest dimecres amb 374 vots a favor, 235 en contra i 19 abstencions la directiva de sostenibilitat corporativa que obliga les grans companyies a verificar que les seves filials i proveïdors en la cadena de subministrament respecten els drets humans i el medi ambient. Arran de les pressions d’Alemanya i França, finalment la directiva ha acabat limitant l’abast d’empreses afectades per la directiva: companyies amb més de 1.000 empleats i una facturació mundial superior a 450 milions d’euros.

A finals del 2023, el Parlament Europeu i el Consell de la UE, on seuen els estats, van arribar a un acord provisional que obligava les empreses amb més de 500 empleats i una facturació mundial neta de més de 150 milions d’euros a respectar els drets humans i el medi ambient. Tanmateix, a finals de febrer un grup de catorze estats de la Unió Europea, entre ells França i Alemanya, van vetar el principi d’acord. La negociadora en cap de l’Eurocambra per aquesta directiva, Lara Wolters, va mostrar el seu descontentament amb la possible proposta de França per reduir l’abast de la directiva i només incloure empreses de més de 5.000 empleats.

Publicitat

A contrarellotge, els eurodiputats i les capitals van renegociar la directiva per intentar que s’aprovés en l’últim ple de la legislatura i evitar que s’ajornés encara més la seva aplicació. Finalment, s’ha arribat a un pacte que redueix el nombre d’empreses afectades.

<strong>Directiva de responsabilitat empresarial</strong>

La directiva de diligència deguda obliga les empreses i als seus socis, inclosos els seus subministradors, a mitigar “els seus impactes adversos sobre els drets humans i el medi ambient”. En aquest sentit, han de garantir que en les seves cadenes de subministrament no es produeix treball infantil, explotació laboral, esclavitud, contaminació, danys a la biodiversitat o destrucció del patrimoni natural.

La directiva també vincula les empreses de fora la UE, les empreses matrius i les empreses amb acords de franquícia o llicència a la UE que arribin als mateixos llindars de facturació a la UE.

Totes aquestes companyies hauran d’integrar la responsabilitat en matèria de drets humans i medi ambient “a les seves polítiques, fer inversions relacionades, buscar garanties contractuals dels seus socis, millorar el seu pla de negoci o donar suport als socis de petites i mitjanes empreses per garantir que compleixin amb noves obligacions”. També hauran d’adoptar un pla de transició per fer compatible el seu model de negoci amb el límit d’escalfament global d’1,5 °C de l’Acord de París.

Altrament, s’exposaran a multes de fins al 5% de la seva facturació mundial neta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió