Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Una cinquantena de comerciants es concentren a La Maquinista per exigir la reobertura dels centres: “Estem a la UCI”

ACN Barcelona.-Una cinquantena de treballadors i empresaris del sector ‘retail’ s’han concentrat aquest dilluns a La Maquinista de Barcelona per exigir a la Generalitat la reobertura dels centres comercials. Sota […]

Avatar
Agències 23/11/2020

ACN Barcelona.-Una cinquantena de treballadors i empresaris del sector ‘retail’ s’han concentrat aquest dilluns a La Maquinista de Barcelona per exigir a la Generalitat la reobertura dels centres comercials. Sota els lemes “obrir o morir” i “comerç segur”, els diferents empleats han defensat que ampliar el ventall d’opcions de compra evitaria aglomeracions i, alhora, salvaria molts negocis de la fallida. “Ara que s’acosta Black Friday i Nadal necessitem vendre; hi ha molts llocs de treball en joc i nosaltres estem a l’UCI”, ha comentat el gerent de la joieria Fina García, Francesc Casanoves. Segons dades facilitades per les diferents associacions, els centres comercials de Catalunya generen 35.000 llocs de treball directes i uns altres 35.000 indirectes.

Per empresaris com Casanovas, el tancament dels centres comercials suposa un cop molt dur pel negoci. “De les 20 joieries que tenim, 17 es troben a centres comercials de Catalunya”, explica. “Això vol dir que més del 80% de la nostra facturació està tancada durant els quinze dies més importants de l’any”, afegeix. Segons explica el gerent de Fina García, la campanya del ‘Black Friday’ i Nadal representa el 20% dels seus ingressos anuals.En la mateixa situació es troba el gerent de la Base Benito Esports, Benito Garcia,. Aquest propietari recorda que, malgrat els tancaments dels últims mesos, ha hagut de seguir pagant impostos, despeses ordinàries i lloguers. “Si no ens deixen obrir per Nadal, no salvem el negoci”, lamenta. Garcia creu que el tancament de centres comercials és una decisió que s’ha pres des del “desconeixement” i demana a la Generalitat que els locals puguin obrir. “Som molts petits i mitjans empresaris que estem patint […] ja hem fet una gran inversió en mesures de protecció, però si volen donar-nos més directrius, les complirem”, assegura.També opina el mateix l’encarregada de la botiga Koroshi de La Maquinista, Sonia Plaza, per qui els mesos de novembre i desembre representen gairebé un 30% dels ingressos anuals. Plaza defensa que la reobertura dels centres comercials reduiria el nombre de contagis –”hi hauria menys gent concentrada al carrer”, comenta- i veu grans incongruències en la normativa. “No entenem que es pugui anar a grans magatzems de vuit plantes a comprar roba, però que després la gent no pugui venir a la meva botiga”, assenyala.La concentració d’aquest dilluns ha comptat amb el suport de 64 marques comercials i sis de les principals associacions de comerciants de Catalunya i l’Estat. Es tracta de Comertia, Barcelona Oberta, Eurelia, l’Associació Nacional de Centrals de Compra i Serveis (ANCECO), Amicca i l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC).