Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Un veí de Sort fa esquís artesans de fusta a partir del pes, el nivell i l’ús que li vol donar l’esquiador

ACN Sort.-Josep Arisa, veí de Sort, de professió fuster i gran aficionat a l’esquí, fa sis anys es va proposar fer els seus propis esquís. Són de fusta, totalment artesans. […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Sort.-Josep Arisa, veí de Sort, de professió fuster i gran aficionat a l’esquí, fa sis anys es va proposar fer els seus propis esquís. Són de fusta, totalment artesans. A aquests primers esquís li van seguir els de tota la seva família. Assegura que la seva “qualitat” fa que qui els provi un cop ja no s’hi pugui resistir. Estan dissenyats i personalitzats tenint en compte el pes, el nivell d’esquí i l’ús que li vol donar l’esquiador. La demanda en poc temps ha anat a l’alça i el que va començar com una afició ja ho ha professionalitzat de tal manera que ara en fa per encàrrec. Durant l’hivern Arisa es dedica a provar els que construeix, mentre que la resta de l’any els fabrica.

Per fabricar el nucli dels esquís s’utilitzen llistons de fusta encolats entre si i posteriorment tallats en forma de mirall, de manera que els dos esquís són exactament idèntics i amb les mateixes prestacions.Els tipus de fustes més empleats són les de bambú, avet, bedoll, faig, freixe, auró o paulònia. Arisa assegura que la combinació d’aquestes fustes amb les diferents fibres fan que aquests esquís responguin correctament als esquiadors més exigents. El nucli de l’esquí és de fusta (75-80%) i estan reforçats amb fibres de vidre i carboni.Un dels clients d’Arisa, l’esquiador Dimitri López, ha explicat que són uns esquís molt lleugers i llisquen molt bé tant per les pistes d’esquí com per neu verge. Els que ell ha adquirit pesen 1,2 quilograms.Arisa ha explicat que la feina al taller és molt meticulosa, fins al punt que per la confecció d’un parell d’esquís hi destina unes tres setmanes.Pel que fa a la seva durabilitat, Arisa ha assegurat que els seus esquís porten més de 400 hores d’esquí en una sola temporada, molt per sobre de les que fa un esquiador normal.La particularitat d’aquests esquís també és que la persona que fa la comanda pot triar la decoració i aquesta és fàcilment canviable entre una temporada i una altra.