Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Un terratrèmol de grau 4,2 amb epicentre a l’Alt Urgell es deixa sentir a diversos punts de Catalunya

ACN Ribera d’Urgellet.-Un terratrèmol de grau 4,2 a l’escala de Richter amb epicentre a Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, s’ha deixat sentir a diversos punts de Catalunya. Protecció Civil confirma […]

Avatar
Agències 03/04/2019

ACN Ribera d’Urgellet.-Un terratrèmol de grau 4,2 a l’escala de Richter amb epicentre a Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, s’ha deixat sentir a diversos punts de Catalunya. Protecció Civil confirma que s’ha notat a l’àrea metropolitana de Barcelona, i a través de les xarxes socials s’han publicat testimonis a Valls, Blanes o Mataró, entre d’altres. El fenomen sísmic ha tingut lloc cap a dos quarts de sis de la tarda aproximadament, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya situa el punt central del moviment tectònic en un triangle format pels municipis d’Alins, Farrera i la Guingueta i Jou. No hi ha constància que el terratrèmol hagi causat danys, però Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Sismicat.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya indica que el terratrèmol ha estat “àmpliament percebut” a gran part de Catalunya, i que ha estat seguit de “nombroses rèpliques” de magnitud inferior.També estableix un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l’Alt Urgell, on ha estat fortament percebut, una segona, a les comarques de l’entorn, on ha estat percebut parcialment, i una tercera, ja arribant a l’àmbit metropolità i a les comarques del nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l’oest de les comarques gironines on ha estat poc percebut.D’altra banda, el telèfon 112 ha rebut 42 trucades informant de la percepció d’aquest sisme, de les quals prop de la meitat han estat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a més, ha rebut més de 300 enquestes de percepció del sisme.També a OscaDe la seva banda, des del govern espanyol s’ha indicat que les estacions sísmiques de la Xarxa Nacional han detectat un terratrèmol “de magnitud 4,5” que s’ha sentit “fins a 18 localitats de les 4 províncies catalanes, així com a la província d’Osca”.D’acord amb els registres d’aquesta xarxa, el terratrèmol de Ribera d’Urgellet ha estat “el més potent” que hi ha hagut en sòl català “en aquest mil•lenni, exceptuant els terratrèmols marins”.