Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Un ex alt càrrec del Govern assegura davant el jutge que seguia informes jurídics al donar permisos ambientals a Lafarge

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Emili Dragone, ex alt càrrec del Departament d’Acció Climàtica, ha declarat aquest divendres que quan donava permisos ambientals a Lafarge que ja havien estat anul·lats per la justícia seguia informes jurídics. Ho ha fet durant la seva declaració com a investigat en el judici sobre un presumpte tracte de favor a la cimentera Lafarge de Montcada i Reixac que se celebra al Jutjat d’Instrucció 27 de Barcelona. Segons l’advocat de l’associació de veïns de Can Sant Joan, Albert Calduch, els informes en qüestió no consten a la causa i tampoc han estat presentats avui al judici. Al seu torn, l’advocada representant de l’empresa ha descarregat tota responsabilitat en la Generalitat assegurant que sempre han complert amb tot.

Les citacions de Dragone i el representant de Lafarge com a investigats són fruit de les denúncies presentades per la fiscalia i per l’Agrupació de Veïns Can Sant Joan, que fa anys que va obrir un litigi judicial per tancar la cimentera.

Publicitat

L’advocat que representa els veïns, Albert Calduch, expert en medi ambient, ha explicat que tant Dragone com l’advocada que representa l’empresa, que no han volgut respondre les seves preguntes, “han ratificat totes les excuses que han anat donant els darrers anys”.

Calduch ha explicat que l’ex alt càrrec de la Generalitat ha assegurat que, tot i que hi havia sentències que declaraven que Lafarge estava treballant sense declaració d’impacte ambiental, ell atorgava els permisos en base a uns informes jurídics. Informes, ha assegurat Calduch, que no consten a la causa i que Dragone no ha presentat.

Sobre les declaracions d’impacte ambiental, Dragone ha assegurat davant el jutge que ell no les havia de publicarles, el que per a l’advocat de l’acusació “amaga un vici bàsic del procediment”. “Tu no pots tenir una declaració d’impacte ambiental durant anys en un calaix i treure-la quan t’interessa i quan ja està caducada”, ha afegit Calduch.

Sobre la declaració de la representant de l’empresa, Calduch ha explicat que ha descarregat tota responsabilitat en la Generalitat assegurant que ells sempre han actuat correctament “deixant anar perles com que l’empresa va arribar abans que els veïns” . Un extrem que Calduch nega perquè a l’expedient sempre ha constat que un part del sol on està l’inicineradora estava contaminat. 

A la pregunta del fiscal sobre si incineren residus a la planta, la representant de l’empresa ha reconegut que cremen residus “semiorgànics” quan, segons Calduch, s’ha demostrat que hi cremen productes altament contaminants. “L’empresa i la Generalitat van a una i de la mà des del 2006 perquè un els interessa cremar-ho tot allà i a l’altre cobrar molts milions per fe-ho”, ha reblat. 

La següent tanda de declaracions està prevista pel 30 d’abril, quan ho faran en qualitat de testimonis l’exdirectora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran; l’exsecretari de Medi Ambient, Joan Enric Llebot; i l’exsecretària de Medi Ambient, Marta Subirà.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió