Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Un estudi liderat per l’Institut de Recerca Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi multicèntric internacional, liderat per l’Institut de Recerca Sant Pau, ha identificat una nova immunodeficiència primària, una malaltia genètica que afecta tant la immunitat cel·lular com l’humoral. L’estudi, publicat a ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’, descriu que una mutació al gen de l’ezrina compromet la funció immunològica en disminuir la senyalització de calci. La descoberta brinda noves perspectives per comprendre i abordar aquesta mena de patologies, especialment en contextos com el de la pandèmia de la covid. A més, també il·lustren les dificultats en la resposta vacunal en pacients amb càncer tractats amb immunosupressors o persones que han patit un trasplantament de medul·la òssia.

Segons els responsables de l’estudi, les immunodeficiències primàries inclouen més de 500 malalties genètiques que causen defectes quantitatius o funcionals de diferents components del sistema immunitari. Aquestes patologies incrementen la susceptibilitat a infeccions, autoimmunitat i càncer.

Publicitat

L’estudi ha detallat el cas d’una pacient amb una immunodeficiència primària desconeguda. En concret, els investigadors van identificar una mutació al gen EZR, que s’encarrega de codificar la proteïna ezrina. Aquesta mutació implica la substitució de l’aminoàcid treonina per alanina a la posició 129.

L’ezrina és una proteïna que intervé en el procés a través del qual la membrana plasmàtica i el citoesquelet s’enllacen. Té un paper crucial per a una resposta immune eficient. La mutació descoberta disminueix la senyalització intracel·lular de calci i provoca una alteració de la seva funció. Tot plegat provoca un impacte sobre múltiples agents del sistema immunitari, i compromet la seva capacitat per defensar el cos contra infeccions i malalties.

El doctor Oscar de la Calle, del grup de Malalties Inflamatòries de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi, ha assenyalat que “els resultats indiquen que la deficiència autosòmica recessiva de l’ezrina en humans és una nova causa genètica reconeguda de deficiència de limfòcits que afecta tant la immunitat cel·lular com la humoral”.

Ha afegit que aquests nous descobriments brinden noves perspectives per comprendre i abordar les deficiències immunològiques. A més, també il·lustren les dificultats en la resposta vacunal en pacients oncològics després de tractaments immunomoduladors o trasplantaments de progenitors hematopoètics.

De la Calle ha explicat que durant la pandèmia es va posar de manifest la fragilitat de certes poblacions, com ara els ancians, les dones embarassades i els pacients crònics, en particular els oncològics. “Són persones que tenen en comú la presència d’un sistema immunitari més vulnerable”, ha comentat.

A més, ha relatat que a partir dels 50 o 60 anys hi ha un procés que s’anomena immunosenescència, que genera una reducció de la resposta immune. “La investigació de les mutacions que causen immunodeficiència primària ens ajuda a millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients fràgils i també a entendre millor els mecanismes que hi ha darrere del procés fisiològic de senescència”, ha indicat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió