Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Un estudi evidencia l’empitjorament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica en persones que també pateixen diabetis

ACN Lleida.-Un estudi dut a terme a l’Atenció Primària de Lleida confirma l’empitjorament dels malalts diagnosticats amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) que també pateixen diabetis tipus II. En concret, […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Lleida.-Un estudi dut a terme a l’Atenció Primària de Lleida confirma l’empitjorament dels malalts diagnosticats amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) que també pateixen diabetis tipus II. En concret, la recerca mostra que la incidència d’hospitalització per exacerbació greu de la MPOC en aquest col·lectiu de pacients va ser del 9,98%. L’estudi ha comptat amb la participació de 761 pacients diagnosticats de les dues patologies de set Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida ciutat. Els investigadors van analitzar diferents variables demogràfiques i d’hàbits per veure la seva evolució durant la temporada gripal 2018-2019. També han analitzat la influència de la vacuna antigripal i antipneumocòccica.

En el moment actual hi ha molts estudis que tracten pacients amb una de les dues malalties per separat, però pocs tracten pacients diagnosticats d’ambdues, assenyala la investigadora i primera autora de l’article, Maite Castañ. “Aquest estudi aporta noves evidències de les característiques dels malalts diagnosticats amb MPOC i diabetis tipus II procedents de consultes d’atenció primària d’una zona geogràfica d’estudi concreta”, destaca. La recerca, liderada per Maite Castañ-Abad, Pere Godoy, Sandra Bertran, Josep Montserrat-Capdevila i Marta Ortega, ha comptat amb la participació de personal investigador de l’ICS a Lleida, l’IRBLleida, el Servei d’Epidemiologia de Lleida, la UdL, el Centro de Investigación Biomédica en Red Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol-Atenció Primària Lleida).L’estudi ‘Incidencia de exacerbación grave en pacientes codiagnosticados de diabetes y enfermedad pulmonar obstructiva crónica: estudio de cohorte’ s’ha publicat recentment a la revista ‘Atención Primaria’.