Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Un catàleg en línia recull els refugis antiaeris de Barcelona

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha creat un catàleg a internet amb els refugis antiaeris que es van construir a la ciutat per protegir-se dels bombardejos de les tropes franquistes durant […]

Agències 18/03/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha creat un catàleg a internet amb els refugis antiaeris que es van construir a la ciutat per protegir-se dels bombardejos de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. El projecte mostra a través d’un mapa interactiu la informació existent sobre els refugis. Els continguts provenen de la base de dades de Refugis antiaeris, Castàlia, de la carta arqueològica de Barcelona i incorporen en fitxes tota la documentació que hi ha sobre cada refugi. Es pot accedir als 1.322 refugis antiaeris documentats de la ciutat en alguns casos amb galeries d’imatges i reconstruccions en 3D. La compilació s’anomena ‘La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona’ (barcelona.cat/refugismemoria).

El mapa utilitzat és el de Vicenç Martorell de l’any 1935, de l’oficina del plànol de la ciutat de l’Ajuntament de Barcelona. És la base més propera a l’època de construcció dels refugis a la que hem tingut accés, a més de ser un document molt exacte i precís. A banda dels refugis, al mapa hi ha els impactes de les bombes de la Guerra Civil espanyola.Hi ha 1.322 refugis inventariats. D’aquests, 10 es van construir l’any 1936; 111 apareixen al llistat de refugis de 1937; 1.177 al llistat de refugis de 1938; i 1 del 1939. En època franquista l’any 1943 se’n construeixen 5, del 1944 n’hi ha 11, i l’any 1945 són 6. Per tant, el total de refugis franquistes són 22.Dels 1.322 refugis, 1.264 són numerats per part de la Junta de Defensa Passiva i 56 compten amb un nom singular amb el qual són coneguts, que inclouen tots els franquistes. La distribució dels refugis a la ciutat de Barcelona és desigual en funció dels districtes. A l’Eixample hi ha 301 refugis. És on es localitzaren més refugis, possiblement per l’extensió i la quantitat de població, a més de la facilitat de planificar-hi i construir-hi refugis. A continuació hi ha Ciutat Vella (204), Sants-Montjuïc (195), Sant Martí (172), Sant Andreu (137), Gràcia (98), Horta-Guinardó (84), Les Corts (27), Sarrià-Sant Gervasi (50) i Nou Barris (54).Es disposa de 137 plànols originals dels refugis, que serviren per a planificar-ne la construcció. Aquesta documentació inclou sovint apunts topogràfics, esbossos, acotacions i amidaments que ajuden a perfilar el procés de disseny i construcció d’un refugi. En segon lloc, es compta amb la documentació escrita original de 35 refugis, entre la qual figura la memòria de la planificació i execució dels refugis, pressupostos, inventaris de materials i acords entre administració i constructora.A més, en alguns casos es disposen de fonts orals que han aportat algun tipus d’informació. Hi ha algunes notícies per a set refugis. En la majoria d’aquests casos, es tracta d’informacions proporcionades per veïnat o familiars, que han col·laborat en la seva ubicació.