Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Un 66è Concurs Maria Canals estiuenc convida 57 concursants de 22 països diferents

ACN Barcelona.-La 66a edició del Concurs Internacional Maria Canals se celebrarà entre el 3 i el 15 de juliol al Palau de la Música, un any i mig més tard […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-La 66a edició del Concurs Internacional Maria Canals se celebrarà entre el 3 i el 15 de juliol al Palau de la Música, un any i mig més tard del previst. Un total de 57 concursants de 22 països diferents tornaran a donar vida a una competició que, des de 1954 i a petició de la seva fundadora, Maria Canals i Cendrós, busca oferir el talent dels millors joves pianistes del món a Barcelona. La Xina i Rússia continuen sent les nacionalitats més presents i n’hi ha 7 d’espanyols. L’edat mitjana ha augmentat lleugerament -de 24,5 a 25 anys-, amb una edat màxima de 30 anys i una mínima de 19. Una de les iniciatives més populars del Concurs Maria Canals, la instal·lació de pianos de cua al Passeig de Gràcia, es farà el 3 de juliol de 10 h a 20 h.

El concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional sota la direcció artística de Carlos Cebro, que és també president del jurat. Destaquen especialment els pianistes Alba Ventura i Ramon Coll, representants catalans al concurs, de dues generacions diferents, i Mladen Tcholitch, guanyador del 2007, i Alexander Moutouzkine, guanyador de 2002, són els convidats premiats per ser els ulls avaluadors amb més coneixement del context. Els set membres es completen amb la participació de la pianista alemanya Uta Weyand i la polonesa Ewa Osinska.Les proves del concurs i la finalEl concurs de 2021 manté l’estructura dels darrers anys i el repertori que s’interpreta en cada fase fins a la gran final. La primera prova del concurs, que tindrà lloc al Petit Palau entre el 4 i el 7 de juliol, avalua l’excel·lència tècnica i els grans referents. Tots els concursants han d’oferir un preludi i fuga de Johann Sebastian Bach, una sonata de Beethoven i un gran estudi romàntic. Els concursants que hagin assolit millor puntuació a la primera prova seran citats els dies 8 i 9 de juliol a la segona prova per demostrar versatilitat i oferir grans obres del repertori, amb una gran obra romàntica i dues de contemporànies que doten d’una gran varietat al programa. A la semifinal només hi arriben els 6 millors. El dia 11 de juliol, els finalistes disposaran de quaranta minuts per demostrar els seus matisos interpretatius, el seu caràcter i la seva profunditat artística. En la final, el repte de tocar en format concert el 14 de juliol acompanyats la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la batuta del seu titular, el mestre Manel Valdivieso, acabarà sent un esdeveniment on s’avaluaran aspectes més enllà dels estrictament musicals: la presència i l’actitud, la capacitat de comunicació amb l’orquestra i el públic i l’elegància i prestància sobre un dels escenaris més emblemàtics d’Europa. La presidenta de l’Associació Concurs Maria Canals, Mariona Carulla, ha posat en valor la missió com a entitat “al servei de la societat”, amb Off concurs que ha buscat “retornar la música als infants” mantenint el compromís amb la cultura, la innovació i l’aposta pel talent i la pràctica universal de la música. “Potenciem l’excel·lència i la professionalització, però fent-la accessible a la ciutadania i abraçant tots els estils musicals i la pràctica amateur”, ha afegit Carulla.De la seva banda, el director Concurs Maria Canals, Jordi Vivancos, reconeix que al març del 2020 van veure clar que la volien ajornar la competició i no cancel·lar-la, mantenint la selecció dels membres. Precisa, també, que la majoria de concursants espanyols estan ampliant els estudis fora de l’Estat, de manera que tenen “cert recorregut” i, per tant, una mitjana d’edat més alta.