Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Tres cellers de Tarragona estudiaran el vi extret d’un centenar d’àmfores submergides al mar durant 400 dies

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – Els cellers Mas Vicenç, Pallarades i Vinyes del Tiet Pere estudiaran el vi extret d’un centenar d’àmfores que han estat submergides sota el mar del port de Tarragona durant 400 dies. En concret, es van dipositar 50 recipients de cadascuna de les varietats autòctones i més representatives de cada celler: malvasia, macabeu i cartoixà vermell, respectivament. Després de tastar les primeres àmfores, els responsables del projecte han subratllat que aquesta criança “s’accelera” més al mar que en estàtic i que certes varietats “guanyen volum”. Unes primeres conclusions que volen aprofundir a través d’estudis que permetin conèixer si el vi submergit “té algun efecte organolèptic que valgui la pena destacar”.

La iniciativa va néixer el 2022, després de diverses converses amb professionals de la zona que porten a terme projectes similars com és el cas de S’Amfora a Cambrils (Baix Camp). Des de llavors, aquests tres cellers de Cabra del Camp (Alt Camp), El Catllar (Tarragonès) i Vilabella (Alt Camp) s’ha unit com a associació -Taula del Vi- i han començat a treballar per divulgar i promocionar la cultura de vi a Tarragona.

Publicitat

Entre els projectes inicials destaca la submersió de 150 àmfores de ceràmica amb vi de varietats autòctones. El 6 de març del 2023 es van dipositar totes elles a 300 metres de la costa del port de Tarragona, a tocar del derelicte de ‘La Dragonera’. Tot i que la previsió era que estiguessin sota el mar durant un període de sis mesos, els períodes de veda i les traves administratives han provocat que les àmfores hagin estat submergides 200 dies més del previst.

Per aquest motiu, el representant del celler Vinyes del Tiet Pere (Vilabella), Oriol Pérez, ha reivindicat que “aquest projecte embrionari requereix que s’estableixin protocols de vinificació i de criança” com, per exemple, el temps que haurien d’estar sota l’aigua. En aquest sentit, ha subratllat que el vi ha estat submergit 400 dies, “més temps del que pensàvem, per qüestions que no havíem previst”.

<strong>Primeres conclusions</strong>

D’altra banda, els representants dels tres cellers han explicat algunes de les primeres conclusions a les quals han arribat, després de tastar els vins. Segons Pérez, la criança semblaria que s’accelera al mar, envers la que s’espera en estàtic a un celler. També ha afegit que la sensació en certes varietats és que guanyen volum. Dues conclusions inicials que ara intentaran corroborar i ampliar a través d’un estudi.

De fet, Pérez ha afirmat que més enllà de confirmar si el moviment marí accelera el procés de criança, el que interessa és saber si incrementa el volum. “Això seria un canvi”, ha celebrat Pérez, qui considera que “seria possiblement reproduïble en sec amb la creació d’unes màquines en moviment”.

<strong>Vincular vi i mar</strong>

Per la seva banda, el representant del celler Mas Vicenç (Cabra del Camp), Xavi Ferré, ha afegit que la idea de submergir àmfores al port de Tarragona també ha nascut amb la voluntat de “seguir vinculant” la cultura del vi i del mar al territori. De fet, ha subratllat la influència del mar “molt present” en la producció vitivinícola del Camp de Tarragona. “Teníem una il·lusió especial de comprovar l’evolució d’aquests vins després de 400 dies submergits”, ha assegurat Ferré, qui confia a obtenir resultats positius.

Tot i que, de moment, no està definit com a projecte comercial, les 150 àmfores “plenes d’incrustacions marítimes” sí que es podran adquirir a un preu de 100 euros en cadascun dels tres cellers.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió