Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Treball veu “indicis de consolidació de la recuperació” pel descens de l’atur al juliol però demana evitar “cofoismes”

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball veu “indicis de consolidació de la recuperació” però demana “no enlluernar-se” i evitar “cofoismes” amb les dades de l’atur registrat del juliol, que cau […]

Avatar
Agències 03/08/2021

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball veu “indicis de consolidació de la recuperació” però demana “no enlluernar-se” i evitar “cofoismes” amb les dades de l’atur registrat del juliol, que cau per cinquè mes consecutiu i registra un descens del 8,4%, el més alt de la sèrie històrica. El secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa, ha volgut traslladar un missatge “d’optimisme moderat” en la roda de premsa de balanç mensual de l’atur, subratllant que està preocupat per l’atur de llarga durada i l’alt volum d’aturats menors de 25 anys. D’altra banda, ha explicat que el Govern es planteja demanar “elements de flexibilitat” al govern espanyol en cas que no puguin esgotar el pressupost d’ajuts directes a la solvència.

Vinaixa ha defensat que les dades “fan pensar que hi ha una recuperació del clima de confiança” però ha demanat prudència perquè el mercat de treball està molt condicionat per l’estacionalitat i per la situació de pandèmia, que pot empitjorar en qualsevol moment.Segons el Ministeri de Treball, Catalunya tanca el mes amb 408.314 aturats, un 13% menys que fa un any i un fort descens de 61.035 persones. Les xifres d’aturats no inclouen els inclosos en un ERTO, que baixen en 27.100 persones i se situen en 62.255 afectats.El número 2 de Treball del Govern ha afegit que un dels elements que preocupen més l’Executiu és l’atur de llarga durada, que afecta el 65,5% dels desocupats i l’alt volum d’aturats menors de 25 anys, el 36,1% dels quals fa més de dotze mesos que busquen feina; així com l’alt percentatge de contractació temporal i precària. “Les dades són bones, però les hem d’emmarcar i no ens podem emmirallar amb cofoismes perquè hi ha un volum d’aturats molt gran”, ha dit Vinaixa.L’afiliació ha mantingut un ritme de crescuda amb 30.540 treballadors més registrats a la Seguretat Social que al juny, malgrat l’increment de restriccions per la cinquena onada de la covid. En dotze mesos, a Catalunya s’han generat 151.495 llocs de treball i s’ha vist un repunt del 4,5% de l’afiliació, el quart mes consecutiu de creixement.Es tracta de l’increment anual més alt des del juliol del 2005 i situa el nombre de treballadors donats d’alta per sobre dels valors pre pandèmics i fregant els del juliol de fa dos anys. “La recuperació és evident respecte el 2020, però no estem en valors del 2019 tot i que l’evolució és positiva”, ha dit Vinaixa.D’altra banda, el secretari de Treball s’ha referit a les ajudes a la solvència per empreses i autònoms afectats per la pandèmia. La Generalitat gestiona aquesta partida finançada amb transferències estatals i amb criteris “estrictes” definits pel govern espanyol. Ja se n’han fet dues convocatòries, la primera de les quals no va aconseguir esgotar més que el 53% del pressupost.Abans de conèixer-se el resultat de la segona línia –en la qual es van ampliar les subvencions a tots els sectors permesos pel decret llei estatal– Vinaixa ja ha dit que el Govern es planteja demanar “elements de flexibilitat” al govern espanyol en cas que no puguin esgotar el pressupost de 993 milions.Pel que fa al pagament de l’ajut finançat pel Govern a les persones treballadores en ERTO i fixos discontinus, el secretari de Treball ha confirmat que les transferències de 600 i 700 euros s’enllestiran aquesta setmana.