Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Torroella de Montgrí no preveu recuperar el subministrament d’aigua potable fins d’aquí a una o dues setmanes

ACN Torroella de Montgrí.-L’Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) no preveu que el municipi recuperi el subministrament d’aigua potable fins d’aquí a una o dues setmanes. La inundació de […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Torroella de Montgrí.-L’Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) no preveu que el municipi recuperi el subministrament d’aigua potable fins d’aquí a una o dues setmanes. La inundació de la potabilitzadora, situada a tocar del riu Ter, ha danyat equips tècnics que ara s’hauran de tornar a fabricar de zero. De fet, la planta no estarà del tot reparada fins d’aquí a uns mesos, encara que l’aigua potable ja torni a sortir per l’aixeta en pocs dies. Tant el consistori com l’empresa concessionària, Sorea, també han acordat que es faran modificacions per revertir els efectes d’una altra riuada, en cas que arribés a produir-se un episodi similar al Gloria. Per exemple, els quadres elèctrics –que s’han de substituir- s’enlairaran per evitar que els pugui afectar l’aigua. L’alcalde, Jordi Colomí, insisteix que cal normalitzar amb “urgència” el servei d’abastament d’aigua abans no arribi la temporada turística.

Torroella de Montgrí i Sorea treballen amb l’objectiu que l’aigua que surti de l’aixeta torni a ser potable d’aquí a una o dues setmanes. Aquest dijous, l’alcalde, regidors i tècnics municipals han mantingut una reunió amb la companyia d’aigües per avaluar l’estat en què es troba la planta potabilitzadora, i quines actuacions caldrà fer-hi per reparar-la.Durant la trobada s’ha fet un repàs exhaustiu de les incidències i dels equips que caldrà substituir, i s’ha pogut afinar més el termini d’execució de les feines. També s’ha detallat el pla d’acció a mig termini perquè, amb independència del retorn de l’aigua potable, es pugui anar fent l’adequació de la planta, fins a deixar-la en perfectes condicions de servei sense que aquest procés el noti la població. S’ha confirmat, però, que la potabilitzadora no podrà estar totalment reparada fins d’aquí a uns mesos perquè l’abast de l’avaria ocasionada per la inundació ha estat molt gran. A més, la reparació implica instal·lar nous equips tècnics que, en alguns casos, s’han d’encarregar i fabricar per poder-los adaptar a la planta.L’Ajuntament, propietari de la instal·lació, i Sorea, també han acordat adoptar determinades mesures per minimitzar els efectes que pugui tenir un episodi similar en el futur. Entre d’altres coses, els quadres elèctrics, que s’hauran de substituir perquè van quedar inutilitzats, s’enlairaran fins a un punt on no pugui arribar l’aigua.”Urgència i prioritat”L’alcalde, Jordi Colomí, insisteix en la “màxima urgència i prioritat” per retornar el servei a la normalitat, i subratlla que això s’haurà d’enllestir abans de la temporada turística. En aquest sentit, diu el consistori, també “és necessari que l’ACA ja hagi reparat la mota i la canonada que porta aigua a la potabilitzadora des dels pous de Canet”. En aquests moments, i de manera provisional, Torroella s’abasteix del pou de Gualta de la Mancomunitat d’Aigües de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent, perquè aquest no té capacitat suficient per cobrir les necessitats de Torroella i l’Estartit a l’estiu. L’aigua que se subministra està clorada i es pot fer servir per dutxar-se i rentar estris de cuina. No és apta per al consum perquè no reuneix els mínims exigibles per normativa per la seva terbolesa. Mentre no es pugui servir aigua potable, es mantindrà operatiu el camió cisterna que durant el dia se situa en diferents punts del municipi.