Edició 2709

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de desembre del 2025
Edició 2709

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de desembre del 2025

Secret ibèric imprès en 3D, un substitut de la sal baix en sodi o ventoses especials pels ous, a l’Alimentaria FoodTech

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – L’Alimentaria FoodTech ha obert portes al recinte de Fira Gran Via amb més de 370 expositors i 1.000 marques de maquinària, equipaments i ingredients per a la indústria alimentària. “Es tracta d’una fira de negocis. El 95% de les empreses porten aquí els seus productes i busquen compradors. I el 97% dels visitants són propietaris d’empreses alimentàries, equips tècnics o de compres”, ha precisat el director del saló, Ricardo Márquez, que espera uns 20.000 visitants en els quatre dies del certamen. L’Alimentaria ha presentat un any més les últimes novetats en robòtica, maquinària i ingredients: secret ibèric i mitjana de vedella imprès en 3D, un substitut de la sal baix en sodi o ventoses especials per a manipular ous i fruita.

“La indústria es digitalitza i s’automatitza cada vegada més”, ha assenyalat Márquez. “Fa 20 anys, les màquines encara depenien d’un botó i d’una persona perquè les activessin, ara això ja no passa amb sistemes cada cop més autònoms i intel·ligents”, ha apuntat el director d’Alimentaria FoodTech, que també ha destacat les grans innovacions en ingredients alimentaris o additius. L’empresa francesa Ynsect presenta AdalbaPro, la primera línia d’ingredients funcionals del món a base d’insectes i que ofereix solucions per a sectors com el carni, la nutrició esportiva o la fleca. En paral·lel, la barcelonina Trades llança Cabosse Naturals, una gamma d’ingredients certificats elaborats a partir de la fruita del cacau, mentre la terrassenca Disproquima exhibeix NutraSal, un substitut de la sal baix en sodi i més saludable.

Publicitat

“Presentem dos tipus de NutraSal, una que conté el 50% menys de sodi que la sal comuna i una altra sense sodi, de gran interès per afavorir la salut cardiovascular”, ha apuntat Ana Martín, responsable comercial de Disproquima. “Pot ser utilitzada en salses com el quetxup, snacks, indústria càrnica, confiteria o en fleca. I a diferència de la competència, la NutraSal té un sabor autènticament a sal”, ha recalcat Martín. Els bascos Cocuus –que van guanyar el premi a la Innovació en l’últim saló prepandèmia- tornen a Catalunya amb una nova estratègia industrial basada en la biosíntesi molecular alimentària i impressió 3D a escala industrial. “Volem construir els aliments del futur”, ha sentenciat Patxi Larumbe, president de Cocuus.

<strong>Bacó vegetal i mitjana de vedella impresa en 3D</strong>

“Portem biosíntesi de foie, de tonyina, de gambes i de bacó. I una tecnologia per reestructurar la carn: secret ibèric i mitjana de vedella fets via impressió 3D”, ha precisat Larumbe. “Una impressora 3D alimentària té unes tremuges on es posen les masses cel·lulars de carn i grassa. I la màquina les deposita estratègicament perquè la geometria del producte final sigui igual a l’original”, ha detallat el president de Cocuus. “Les impressores es poden nodrir de dues vies: cèl·lules animals o cèl·lules vegetals. Podem agafar cèl·lules del camp i fer el bacó vegetal o agafar cèl·lules d’una indústria càrnia i fer peces de valor comercial”, ha explicat Larumbe. “El bacó vegetal i el foie estaran als lineals del supermercat d’aquí a només 15 dies”, ha avançat el president de Cocuus.

“La reconstrucció càrnica en 3D trigarà una mica més i encara és un prototip. Tot i que les proves de tast estan sortint molt bé, crec que li falta almenys un any per sortir al mercat”, ha conclòs Larumbe. D’altres companyies que han portat novetats a l’Alimentaria FoodTech han estat PIAB i les seves ventoses especials per a manipulació d’ous, fruites i verdures; l’startup valenciana Trazable, que amb Copilot presenta una eina d’intel·ligència artificial –similar a ChatGPT- especialitzada en el sector agroalimentari per ajudar els professionals a resoldre dubtes, redactar protocols o consultar normatives; o la gironina Jarvis, que ha mostrat el seu últim robot per a tallar potes de porc, el més ràpid creat fins ara.

<strong>Prop de 3.200 MEUR de facturació el 2022</strong>

Alimentaria FoodTech dedica una gran aèria a la innovació tecnològica (Innovarena) amb més de 125 ponents que participaran a 70 sessions divulgatives. Empreses com Ametller Origen, Danone, Nestlé o Conserves Ferrer exposaran solucions innovadores a reptes centrats en la sostenibilitat, la seguretat alimentària i la digitalització. El saló preveu més de 800 reunions de negoci i hi ha la presència confirmada de 80 grans importadors i compradors internacionals de 30 països diferents. El sector de la tecnologia, l’equipament i els ingredients per a la indústria alimentària a Espanya va facturar 3.173 MEUR el 2022, un 23,5% més que l’any 2021. El valor de les exportacions va ser de 1.137 MEUR el 2022 i també va créixer un 23%. França, els Estats Units i Portugal van ser els principals destins de les exportacions espanyoles.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió