Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 670
La República

Salut considera “aïllats” els suposats casos de discriminació lingüística denunciats per Plataforma per la Llengua

ACN Barcelona.-El Departament de Salut ha considerat “aïllats” la vintena de suposats casos de discriminació lingüística en el que va de 2019 a Centres d’Atenció Primària i hospitals de Catalunya […]

Avatar
Agències 09/10/2019

ACN Barcelona.-El Departament de Salut ha considerat “aïllats” la vintena de suposats casos de discriminació lingüística en el que va de 2019 a Centres d’Atenció Primària i hospitals de Catalunya que ha denunciat la Plataforma per la Llengua. Són presumptes confrontacions de metges amb pacients motivades per la llengua, principalment perquè els facultatius no entenen el català i els pacients no volen canviar d’idioma. Salut recorda que com a responsable de vetllar perquè el català sigui llengua vehicular al sistema sanitari facilita als professionals el coneixement de la llengua i ofereix informació i un curs gratuït de català per als estudiants de fora de Catalunya que vénen a fer-hi la residència.

Tot plegat després que la Plataforma per la Llengua hagi denunciat un “increment” de casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans, que, segons subratlla, són “sistemàtiques” i “no s’investiguen”.Salut admet que malgrat els “esforços”, hi pot haver “casos aïllats” que són “analitzats” i als quals es busquen “solucions”. En aquest sentit, des del Departament s’assegura que es fa un seguiment periòdic amb la Plataforma per la Llengua per “detectar i resoldre aquests casos”.L’entitat ha rebut denúncies de presumptes discriminacions lingüístiques al CAP de les Corts de Barcelona, on s’acusa una metgessa de no voler atendre en català una pacient amb discapacitat psíquica. També a l’hospital de Figueres, on segons la Plataforma un metge va acusar de racista una pacient que no li volia parlar en castellà. A l’hospital de Mataró, i segons la plataforma, el centre sanitari ha reconegut que fa 17 anys que incompleix la legislació perquè a les seves ofertes de feina no apareix el català com a requisit necessari. I al CAP de Valldoreix l’entitat denuncia que es va denegar l’atenció a un pacient que no volia renunciar a parlar en català.Finalment, a un CAP de Badalona, i segons subratlla la plataforma, no es va voler canviar una metgessa que no entenia el català a una pacient d’edat avançada que tenia dificultats per expressar-se en castellà.Per tot plegat, la plataforma ha demanat que el Departament de Salut “adopti un protocol contra les discriminacions lingüístiques” que prevegi la provisió de cursos de català “obligatoris” per a tots els facultatius.

Relacionats