Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Sabadell crea un pessebre monumental al centre de la ciutat per celebrar el Nadal

ACN Sabadell.-El centre de Sabadell disposa aquest Nadal i per primer cop d’un pessebre monumental. Es tracta d’un conjunt clàssic que ha creat l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, que aquest […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Sabadell.-El centre de Sabadell disposa aquest Nadal i per primer cop d’un pessebre monumental. Es tracta d’un conjunt clàssic que ha creat l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, que aquest any ha hagut de suspendre la seva tradicional mostra per les restriccions derivades de la pandèmia. El pessebre es pot contemplar des de tots els cantons donat que s’ha ideat amb visibilitat de 360º, i disposa d’un recorregut al seu voltant amb control d’aforament. El conjunt s’ha construït amb fusta i materials habituals en la creació d’aquest tipus d’estructures, com ho és el poliestirè, per poder ser a l’aire lliure sense que s’arribi a malmetre. La previsió és que un cop passin les festes es pugui desmuntar i reutilitzar de cara a l’any que ve.

La idea va néixer al mes de març, quan l’Agrupació va veure inviable començar a treballar en la tradicional mostra de pessebres que any rere any es fa a l’Acadèmia Catòlica de la ciutat, i que el Nadal passat va celebrar la seva edició número 43. “Vam oferir a l’Ajuntament fer un pessebre monumental de manera solidària, amb un equip de 25 persones i sota una direcció tècnica”, explica el president de l’Agrupació, Francesc Bartolomé.La idea era crear per primer cop un gran pessebre de ciutat, amb figures d’1,25 metres d’alçada i que donessin un valor diferent a les festes d’enguany. El consistori s’hi va avenir, de manera que durant uns tres mesos s’ha treballat en un taller situat al barri de Covadonga per poder fer l’estructura.”Per les figures hem hagut d’anar a buscar l’empresa italiana Fontanini, de reconegut prestigi, i que fa sis anys va subministrar figures de resina al Vaticà que van ser exposades a la plaça de Sant Pere”, destaca Bartolomé. En el cas de Sabadell, es tracta de figures clàssiques, idònies pel tipus de pessebre que l’entitat va proposar a l’Ajuntament a través d’una primera maqueta, i que també es pot contemplar al vestíbul de la casa de la vila.Pessebre de futurEl plantejament és que el muntatge sigui amortitzable, és a dir, que no sigui efímer com els que fan cada any a la mostra tradicional. “L’any que ve plantejarem si l’Ajuntament vol ampliar l’estructura actual o fer alguna modificació”, apunta el president de l’entitat, que augura que Sabadell té pessebre per una bona colla d’anys.L’obra ha aixecat molta expectació, amb visites d’escolars cada matí i cues durant tot el dia per poder accedir al recorregut tancat, on molts dels assistents s’hi fan fotografies. Un dels temors, però, era que hi haguessin actes vandàlics o robatoris.De fet, el cap de setmana del 12 i 13 de desembre el vigilant nocturn va enxampar un home que pretenia robar el Nen Jesús de la menjadora. És per aquest motiu que s’ha optat per retirar aquesta figura de l’establia cada nit i restituir-la al matí, donat que la resta d’estàtues pesen molt i seria inviable intentar-les moure.Suport al comerç localTot i que no s’ha pogut fer l’exposició, els pessebristes han volgut donar un cop de mà al comerç local, cedint uns 40 diorames i pessebres a botigues d’arreu de la ciutat. Per poder-los contemplar, han creat una aplicació on es poden consultar tots els establiments que han sumat una de les seves creacions a l’aparador.