Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Romero veu “molt difícil” tancar un acord de pressupostos amb el Govern durant aquesta setmana

ACN Barcelona – El PSC veu “molt difícil” tancar un acord de pressupostos amb el Govern durant aquesta mateixa setmana. Així ho ha dit la portaveu dels socialistes al Parlament, […]

Agències 05/12/2022

ACN Barcelona – El PSC veu “molt difícil” tancar un acord de pressupostos amb el Govern durant aquesta mateixa setmana. Així ho ha dit la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que ha explicat en una entrevista amb l’ACN que arribar a acordar els comptes durant aquests dies no és viable si es vol fer bé. De fet, ha advertit a l’executiu que si vol el seu suport no pot presentar-los “fins que tot estigui negociat i tancat”. I els de Salvador Illa no tenen pressa. Un cop assumit que no hi haurà pressupostos vigents l’1 de gener i que s’entrarà en pròrroga tècnica, la portaveu del PSC creu que “ja no ve de 30, 40 o 45 dies” mentre hi hagi nous comptes aprovats durant el primer trimestre del 2023.

Romero precisa que treballar sense pressa no vol dir que s’hagin d’allargar les converses “el màxim possible”, sinó “voler-les fer bé”. Ha recordat que el seu grup portava des de l’agost oferint-se a l’executiu i, després, demanant-los la documentació per a iniciar les converses per veure quin marge hi ha en les converses.

Ara que la negociació ja ha començat, la voluntat és que els projectes d’ERC i els del PSC es posin sobre la taula per veure on coincideixen i com es pot encaixar en un pressupost. Romero avisa als d’Oriol Junqueras que la negociació no es limitarà a incorporar les seves demandes: “Fer això mostra una certa falta de respecte cap al teu adversari”. Així, els socialistes parlen d’un pressupost negociat, i no “d’adhesió”.

La dirigent del PSC, que és una de les negociadores dels socialistes, ha garantit que aquests dies, malgrat el pont, treballaran. Però ha afegit que un acord de pressupostos, a diferència d’altres àmbits, “no es pot tancar en dos dies”. Especialment, remarca, quan qui negocia té els mateixos escons al Parlament que ells: 33.

En canvi, admet que poden arribar a preacords en qüestions en què republicans i socialistes estan més a prop. “Potser hi ha àmbits on és més fàcil posar-nos d’acord perquè coincidim. Doncs fantàstic, anem tancant carpetes”, ha dit. S’havia especulat que l’executiu podia aprovar els pressupostos en un Consell Executiu extraordinari dimecres o dovendres, perquè el Parlament pogués fer el debat de totalitat abans de Nadal i tenir-los aprovats la segona quinzena de gener. Però aquest escenari s’allunya. Les reunions continuaran durant la setmana i el PSC ha insistit que si el Govern els porta a la cambra sense tenir l’acord concretat, aleshores no se sentiran “compromesos” amb el projecte.

A hores d’ara ja no s’és a temps perquè els nous pressupostos siguin vigents l’1 de gener. S’entrarà en una pròrroga tècnica. El PSC ha instat el Govern a concretar quan vol tenir els pressupostos aprovats definitivament i, a partir d’aquí, fer un calendari parlamentari, tenint en compte tota la tramitació que s’ha de fer a la cambra. “Com més aviat millor, però tenint en compte que anem a una pròrroga, ja no ve de 30, 40 o 45 dies, perquè aquesta pròrroga ja la tindrem”, ha opinat Romero. “I a l’abril ja seria tard, perquè amb quatre mesos hi haurà dificultats tècniques per a gestionar els comptes”, ha continuat. Amb tot, ha insistit que els socialistes no volen “córrer” ara, després d’estar-se oferint a Aragonès des de l’agost, i insisteixen que encara hi ha marge.