Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Protegiran els búnquers de la Jonquera, Darnius i Agullana i el mas on es custodiava l’art català durant la retirada

ACN La Jonquera.-L’Alt Empordà protegirà els búnquers de la Jonquera, Darnius i Agullana i el mas on es va custodiar el patrimoni artístic català durant la retirada. El Consell Comarcal […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN La Jonquera.-L’Alt Empordà protegirà els búnquers de la Jonquera, Darnius i Agullana i el mas on es va custodiar el patrimoni artístic català durant la retirada. El Consell Comarcal aprovarà declarar-los Béns Culturals d’Interès Local (BCIL), amb l’objectiu d’impulsar-ne la conservació i fer-los visitables. En total, es protegiran dotze búnquers i dues trinxeres circulars, que es troben a banda i banda de l’N-II i el riu Llobregat. Es van construir entre el 1940 i el 1943, a l’inici del franquisme, per protegir la carretera en el cas d’una hipotètica invasió o atac des de França. El conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, subratlla que la declaració com a BCIL és “un segell de garantia” que n’afavoreix la protecció i obre la porta a “un projecte més ambiciós: fer-los visitables”. Pel que fa a Can Descals, aquest mas de Darnius és on es va custodiar el patrimoni artístic català durant la retirada. Entre d’altres, hi van fer estada el president Lluís Companys o el conseller Carles Pi i Sunyer.

Pas endavant a l’Alt Empordà per recuperar la memòria històrica i protegir patrimoni vinculat amb la retirada i les acaballes de la Segona Guerra Mundial. El Consell Comarcal aprovarà la setmana vinent declarar com a BCIL tant la xarxa de búnquers de la Jonquera, Darnius i Agullana, com la masia Can Descals. En el primer cas, es protegiran catorze estructures defensives: dues trinxeres circulars –o observatoris- construïdes el 1940 a Darnius i a Agullana, i dotze búnquers de la Jonquera aixecats l’any 1943. Es troben a banda i banda del riu Llobregat i de l’N-II. A diferència dels que es van fer més endavant, s’adapten al terreny i, entre les seves particularitats, tenen escuts de batallons i companyies.Els búnquers formen part del primer sistema defensiu aixecat a Catalunya després de la Guerra Civil, amb l’objectiu de frenar una hipotètica invasió procedent de França. Estan fets amb estructures de formigó i recoberts parcialment de pedres lligades amb morter. Avui dia es troben en propietats particulars, però la declaració com a BCIL n’impulsarà la conservació i, amb el vistiplau dels amos dels terrenys, permetrà fer-los visitables.I de fet, aquest és l’objectiu final del camí que engega ara el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. El conseller de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, explica que la declaració com a BCIL dona “un segell de garantia” als búnquers que, a més, “afavoreix la seva protecció”. “Això no és el final de res, sinó al contrari; es tracta de l’inici d’un projecte més ambiciós que ha de passar per gestionar la seva senyalització i recuperació per tal de fer-los visitables”, assegura Bernils. El conseller també explica que tot el procés s’haurà de fer de bracet amb els tres municipis, els propietaris dels terrenys i –com no pot ser d’altra manera- amb el Memorial Democràtic de la Generalitat. “Personalment m’agradaria recuperar un vell projecte de museïtzació d’una part d’aquestes construccions, a l’estil del Parc dels Búnquers de Martinet, a la Cerdanya, però per arribar-hi ens calen recursos”, admet Bernils.Mas emblemàticEn paral·lel, el Consell Comarcal també declararà BCIL un mas emblemàtic de Darnius: Can Descals. Documentat ja al 1577, pren el nom d’un pagès del poble, Francesc Descals, que havia fet fortuna a la Guerra del Francès i el va comprar el 1599. El mas es va reformar a fons entre els segles XIX i XX i, durant la Guerra Civil, la Generalitat el va confiscar i habilitat com a dipòsit del patrimoni artístic català, amb l’objectiu de protegir pintures i escultures dels bombardejos constants que patia Barcelona. Acabada la guerra, el mas va tornar als seus antics propietaris. A banda de salvaguardar les millors peces del patrimoni artístic català, moltes de les quals s’exposen avui al MNAC, a Can Descals també hi van pernoctar el president Companys o el conseller de Cultura Carles Pi i Sunyer. Va ser els primers dies de febrer del 1939, en plena retirada.