Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Preocupació en el sector de la jardineria per possibles restriccions d’aigua degut a la sequera

ACN Solsona – La manca de pluges a Catalunya preocupa el sector de la jardineria, que tem futures restriccions en l’ús de l’aigua. Això ja va passar l’any 2008, quan […]

Agències 09/03/2022

ACN Solsona – La manca de pluges a Catalunya preocupa el sector de la jardineria, que tem futures restriccions en l’ús de l’aigua. Això ja va passar l’any 2008, quan la prohibició de l’ús d’aigua de reg va ser total. Des de llavors, el sector s’ha anat adaptant al context de canvi climàtic i ha apostat per una jardineria mediterrània, amb un model de responsabilitat ambiental i consciència ecològica. A la incertesa per la sequera se suma la guerra d’Ucraïna i la pujada dels preus de l’energia. Tot plegat, segons ha explicat a l’ACN el president del gremi de jardineria de Catalunya, Jordi Bosch, fa que el sector sigui poc optimista i que la previsió per aquest 2022 sigui “pitjor” que la del 2021, quan s’ha assolit un creixement sostingut del 5%.

Previsions poc optimistes al sector de la jardineria, que aquests dies celebra a Solsona el seu fòrum anual. La sequera i les possibles restriccions en l’ús de l’aigua de reg, la guerra d’Ucraïna i la inflació fan preveure un any complicat. Així ho ha explicat el president del gremi, Jordi Bosch, qui ha afegit que tot plegat obliga el sector a haver de treballar a curt i mig termini.

Malgrat això, aquest 2021 ha seguit la tendència ascendent dels darrers anys i, tot i l’impacte de la covid-19, s’ha consolidat un creixement sostingut del voltant del 5% els anys 2020 i 2021, sobretot per l’augment de la jardineria en el sector privat.

Actualment, el sector compta amb un total de 1.100 empreses, de les quals el 75% són treballadors autònoms o microempreses de fins a deu treballadors. L’empresa de jardinera tipus catalana es situa en els 7 treballadors de mitjana. A més, en els últims anys hi ha hagut una incorporació important de treballadors amb formació professional reglada i també d’alumnes de Formació Dual. Tot i això, encara hi a un gruix important de treballadors sense una formació reconeguda. Aquest és ara un dels reptes que afronta el sector, juntament amb la digitalització de les empreses i la lluita contra l’intrusisme professional. En l’àmbit laboral, el gremi de jardineria de Catalunya també es proposa la creació d’una borsa de treball pròpia per donar resposta a les demandes de les empreses de jardineria de personal qualificat.