Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

PIMEC veu les dades d’atur com un “miratge” per l’estacionalitat del mercat de treball i la pèrdua d’afiliats

ACN Barcelona.-PIMEC ha assegurat que les dades d’ocupació del mes d’agost són un “miratge”. Tot i la disminució en el nombre d’aturats per sisè mes consecutiu a Catalunya, la patronal […]

Avatar
Agències 02/09/2021

ACN Barcelona.-PIMEC ha assegurat que les dades d’ocupació del mes d’agost són un “miratge”. Tot i la disminució en el nombre d’aturats per sisè mes consecutiu a Catalunya, la patronal ha destacat l’impacte estacional del turisme, amb el punt més àlgid de demanda en aquest període. Així mateix, la confederació ha advertit que la reducció de les persones aturades no s’ha traduït en un increment d’afiliats, la qual cosa indica la “falta de consolidació” dels llocs de treball. En tot cas, PIMEC ha assegurat que caldrà esperar a la tardor per veure el comportament real del mercat de treball, afectat també l’evolució de la pandèmia i la vacunació, l’increment del preu de la llum, l’energia i les matèries primeres i l’augment del cost del transport.

Catalunya ha tancat l’agost amb 391.128 persones desocupades, un descens del 4,2% respecte al juliol. En comparació amb el mateix mes de l’any passat, el nombre d’aturats s’ha reduït en 89.514 persones, una caiguda del 18,6%.La patronal ha assegurat que es tracta d’un comportament “singular” per a un mes d’agost, ja que generalment aquest mes registra un increment de l’atur per la fi de la temporada estival. Aquest any, el pes del turisme de proximitat ha provocat un endarreriment en les decisions de contractació. “Malgrat que les dades d’atur puguin semblar positives, també és cert que aquesta reducció no s’ha traduït en un increment de les persones afiliades a la Seguretat Social”, ha alertat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta. En tot cas, la patronal considera que caldrà esperar a la tardor per veure el comportament del mercat de treball i com es consolida la recuperació. Més enllà de l’evolució de la pandèmia, aquesta estarà condicionada també per altres elements com el manteniment de les restriccions, l’increment dels preus de matèries primeres, l’augment del cost del transport de mercaderies o el creixement de la tarifa elèctrica, amb un impacte “importantíssim” sobre determinats sectors.Més enllà del comportament global del mercat de treball, la patronal també ha expressat “preocupació” per l’atur juvenil i de llarga durada i ha reclamat polítiques públiques dirigides a aquests col·lectius. L’atur de persones de menys de 25 anys s’ha reduït un 14,1% respecte al mes de juliol. Tot i això, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha recordat que Espanya continua estant entre els tres països de la Unió Europea amb una taxa d’atur juvenil més elevada, amb un 35,1%.”Una de les dades més preocupants és l’increment en la durada de l’atur”, ha alertat. Aquesta xifra ha continuat augmentat a l’agost i s’ha situat en 15,4 mesos de mitjana, més del doble que fa un any i la dada més elevada dels darrers deu anys. Davant aquesta situació, la patronal ha reclamat accelerar els mecanismes que permetin la integració d’aquestes persones al mercat de treball i incentivar la creació de llocs de treball i la contractació a través de les polítiques actives d’ocupació.