Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Pimec adverteixen que l’augment del preu de l’energia posa “en risc” 320.000 llocs de feina

ACN Barcelona – La patronal catalana de les petites i mitjanes empreses (Pimec) adverteix que l’increment del preu de l’energia posa “en risc” 320.000 llocs de feina. Per solucionar-ho, reclama […]

Agències 09/03/2022

ACN Barcelona – La patronal catalana de les petites i mitjanes empreses (Pimec) adverteix que l’increment del preu de l’energia posa “en risc” 320.000 llocs de feina. Per solucionar-ho, reclama deslligar de manera “immediata” el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica. El president de Pimec, Antonio Cañete, ha alertat que aquesta escalada s’uneix a l’augment dels preus de les matèries i el transport. “Pot ser un camí de difícil retorn”, ha alertat per la seva part el responsable d’energia de l’entitat, Joan Vila, en una roda de premsa celebrada aquest dimecres a Barcelona. Segons una enquesta elaborada per Pimec, el 16% de les pimes catalanes reconeixen que si no baixa el preu de l’electricitat i el gas natural hauran de cessar la seva activitat.

Des de l’organització empresarial s’ha demanat a la Comissió Europea que no s’esperi al mes d’abril per prendre decisions dràstiques que frenin l’escalada del preu de l’energia. La més destacada, desacoblar el preu del gas del càlcul de la factura. Segons Pimec, aquest combustible fòssil condiciona en aquests moments fins al 50% del preu de l’electricitat.

Les pimes catalanes també llancen diverses propostes per revertir les conseqüències que tindrà la guerra a Ucraïna per a les empreses catalanes, una situació que Cañete ha qualificat de “tempesta perfecta” després de la pandèmia. Entre aquestes, l’aplicació de mesures fiscals per penalitzar als grans productors d’electricitat que més s’estan beneficiant de l’escalada de preus i el desplegament de subvencions “realistes” per promoure la transició energètica.

Segons Pimec, les empreses que més patiran aquesta escalada de preus causada per les tensions geopolítiques a l’est d’Europa són les del sector industrial i les de l’hostaleria i la restauració. “És urgent prendre mesures excepcionals”, ha avisat Vila en apostar per sistema tarifari “fix” que ponderi els preus de totes les fonts d’energia.

Per la patronal, l’elevat preu del gas i les “ineficiències” a l’hora de calcular el preu de l’electricitat tenen un cost anual per habitant de 1660 euros. Fa un any aquest cost era de 94 euros, apunten. És per això que Pimec demana prendre mesures radicals per canviar ràpidament el ‘pool’ energètic comunitari i reduir la dependència dels combustibles més afectats per les sancions a Rússia. Per fer-ho, ja ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i una petició a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.