Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Perpinyà acollirà una jornada per “reivindicar” la llengua catalana a la Catalunya del Nord aquest dissabte

ACN Perpinyà – El Col·lectiu 2 d’abril ha organitzat per dissabte una jornada “reivindicativa” a Perpinyà, a la Catalunya del Nord, en favor de la llengua catalana i per commemorar […]

Agències 29/03/2022

ACN Perpinyà – El Col·lectiu 2 d’abril ha organitzat per dissabte una jornada “reivindicativa” a Perpinyà, a la Catalunya del Nord, en favor de la llengua catalana i per commemorar la data en què, l’any 1700, el rei Lluís XIV va emetre un edicte declarant que l’ús del català repugnava i que era contrari “a l’honor de la nació francesa. Des de les 11 del matí i fins a les 5 de la tarda, a l’esplanada i el passeig de tocar del riu Tet hi haurà múltiples activitats com ara tallers, jocs, dictats, música o concursos per promoure la llengua. També s’hi celebrarà una fira d’entitats amb la participació, entre d’altres, d’Arrels, la Bressola, el Casal de Perpinyà, el del Conflent, el Consell per la República, Òmnium Catalunya Nord o Plataforma per la Llengua.

El 2 d’abril del 1700 el rei de França va dictar un edicte on es rebutjava l’ús del català i s’assegurava que era contrari a “l’honor” de la nació francesa. Per aquest motiu, el col·lectiu 2 d’abril fa alguns anys que organitza jornades reivindicatives. L’any 2012 va aconseguir assolir un “rècord mundial” de participació d’un Libdup pel català i al 2013, va celebrar la ‘Potonejada’, “un clam a l’amor per la llengua catalana.

Després de l’èxit de les dues convocatòries, enguany han decidit organitzar una nova diada sota el títol ‘Parla-me… Diguis-me coses’, com versava la cançó del cantant nordcatalà Joan Pau Giné. L’objectiu: reivindicar l’ús del català a la Catalunya del Nord i “recordar que la llengua catalana és ben viva”.

Per fer-ho, s’ha organitzat múltiples activitats a l’esplanada i el passeig a tocar del riu Tet. A partir de les 11 del matí hi haurà parlaments i es llegirà un manifest però també s’hi celebrarà un concurs d’scrabble; bitlles catalanes, tallers per a nens, jocs de pati o un taller de muntatge de vídeo. Tampoc hi faltaran les actuacions musicals; les lectures; glosa; un paraulògic, un dictat o castells i gralles. L’acte es clourà amb un partit de rugby organitzats per l’associació Arrels.