Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Pere Anglas porta a l’escenari l’amor LGTBI per trencar tabús i normalitzar la diversitat sexual i de gènere

ACN Mataró.-El dramaturg mataroní Pere Anglas estrena aquest dijous ‘Amors’, un muntatge teatral que explora en el desig i el plaer LGTBI a través del retrobament d’un grup d’amics que, […]

Avatar
Agències 01/07/2021

ACN Mataró.-El dramaturg mataroní Pere Anglas estrena aquest dijous ‘Amors’, un muntatge teatral que explora en el desig i el plaer LGTBI a través del retrobament d’un grup d’amics que, després d’un temps desconnectats, fan aflorar qüestions de la seva sexualitat que havien quedat soterrades. “Son temes controvertits i amb un cert punt de contradicció i a partir de les converses entre ells fem que el públic es qüestioni coses”, explica Anglas. El projecte està impulsat per l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Mataró i el repartiment el configuren cinc actors novells que s’han format a l’Aula de Teatre de la capital del Maresme: Raquel Ayllón (Isabel), Clara Bellavista (Ofèlia), Nerea Ferrer (Maria), Pol Martínez (Joan) i David Pruna (Giorgio).

“És un cant al final d’una etapa vital, de la joventut” on es plantegen diversos interrogants sobre les relacions homosexuals, explica el director, Pere Anglas. Un homosexual pot tenir el desig de provar sexe amb una dona? A una feminista li poden agradar els jocs de submissió? Aquestes són algunes de les qüestions que posa l’obra a debat per fer reflexionar.El Giorgio marxa a estudiar a Estats Units i abans d’arrencar la seva aventura torna a ajuntar en un sopar la seva colla de l’adolescència. Al llarg de la nit, mengen, beuen, canten i, com solen fer sempre que es troben, airegen els anhels i els fracassos més íntims, a més d’algun secret molt ben guardat.És a través d’aquestes converses que ‘Amors’ explora en les relacions LGTBI. A la colla del Giorgio s’hi representen tots els papers de l’auca. Ell és gay, però tot i això ha provat el sexe amb una altra noia, la Maria. Ella, heterosexual, també ha viscut una relació homosexual amb una altra noia del grup, l’Ofèlia, lesbiana declarada.Al grup també hi ha una noia obertament bisexual, la Isabel, i un “hetero normatiu”, en Joan. Pol Martínez, l’actor que l’interpreta, assegura que en Joan “de mica en mica descobreix coses que no havia pensat mai”. En aquest sentit, Martínez afirma que “en aquests temes la societat no ha avançat” i que l’obra ajudarà a determinats sectors de la població a “descobrir coses”.Clara Bellavista (Ofèlia) assegura que l’obra ensenya la diversitat sexual i de gènere de manera molt “natural” per aconseguir trencar tabús sobre les relacions LGTBI. “Són temes que visc de prop i és un regal poder representar el col·lectiu”, celebra. Bellavista creu que al marge de l’orientació sexual de cadascú “tothom es pot sentir identificat amb els personatges”.El muntatge s’estrena aquest dijous a Mataró i es faran passis diaris fins diumenge a la finca de Can Boet. Diversos programadors de sales ja l’han pogut veure aquest dimecres a Mataró en un passi especial d’un projecte gestat el 2019 des de l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Mataró i que ara veu la llum.A més del seu rerefons social, el director, Pere Anglas, posa en valor el fet de treballar amb actors novells que han estat alumnes de l’Aula de Teatre de Mataró i que es troben actualment “en vies de professionalització”. Segons Anglas, són “diamants en brut” valents i sense complexes: “Que la ciutat aposti per ells es una manera de reinvertir el talent”.