Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Nil Cardoner analitza el dol per la mort d’un pare amb l’estrena del monòleg ‘Tot el que passarà a partir d’ara’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Lliure de Gràcia ha presentat aquest dimecres el muntatge ‘Tot el que passarà a partir d’ara’, que es podrà veure del 29 de març fins al 16 d’abril. Protagonitzat per Nil Cardoner i sota la direcció de Glòria Balañà i Atimira, es tracta d’un monòleg que aborda la vivència de la malaltia i la mort d’un pare des dels ulls d’un adolescent i analitza com s’enfronta a la pèrdua. Així, el muntatge amb text de Joan Yago s’endinsa en el viatge que realitza un jove durant una nit per acompanyar un pare en les últimes hores de la seva vida després d’haver patit una llarga malaltia. En el trajecte cap a l’hospital el protagonista travessarà diverses històries en una ciutat que, malgrat la injustícia que pateix, no s’ha aturat.

L’espectacle incideix en com afecta a un jove de 16 anys la mort d’un pare quan viu un moment de construcció de la identitat i el descobriment del món. ‘Tot el que passarà a partir d’ara’ està “plena de vida real” i presenta l’epopeia i les reflexions d’un adolescent que s’acomiada definitivament del seu pare. “És una obra dura, molt lluminosa, amb humor, màgia i insuportablement real”, ha valorat el dramaturg Joan Yago.

Publicitat

En roda de premsa, el dramaturg i la directora han explicat que abans de la confecció de l’espectacle han elaborat un llarg treball de documentació conversant sobre les conseqüències de la mort d’un pare o mare amb joves que han passat per això i amb una psicòloga especialitzada en la matèria. “El procés de creació ha estat fascinant i molt dur”, ha comentat Yago.

“No traslladem les paraules que ens han aportat els especialistes ni les vivències dels joves perquè és inventat, però és molt real”, ha destacat Balaña Altimira.També han dit que l’espectacle arriba a mostrar aspectes positius de la situació, des de la mirada del protagonista. Com per exemple que ha pogut passar moltes hores amb el seu pare. “El protagonista viu una infantesa condicionada per la malaltia del seu pare. Hi ha hagut un dol anticipat i hi ha coses que recollim encara que el pare no estigui mort”, ha concretat.

Cardoner, que és el primer monòleg que realitza, ha explicat que el procés creatiu ha estat molt “estimulant” i que suposa un repte que ha fet amb un equip “sense tensions” i “democràtic”. “Ha estat fàcil dins les complicacions de fer un monòleg”, ha manifestat.

Per la directora es tracta d’un text que no és “gens fàcil” perquè és com un “guió cinematogràfic” amb molta narració, descripció i diàlegs. “El personatge està sol a escena però en boca hi apareixen altres persones”, ha expressat. L’autor del text ha parlat del sentiment d’injustícia que sent el jove i ha dit que coincidirà amb altres històries que passen perquè el “món no s’atura”.

“Una pèrdua d’un familiar és una cosa que tots compartim. Pots estar a l’adolescència o no haver perdut un pare als 16 anys, però  tots acabarem perdent algú. Com ens hi enfrontem i gestionem un dol que sempre existirà”, ha comentat Balañà Altimira.

D’altra banda, Yago ha lamentat que sovint les persones s’assessorin sobre el dol quan ja l’estan patint i que no ho facin abans. També han recordat que aquest procés és viscut pels joves amb “solitud” i “ràbia”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió