Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Més d’una vintena d’entitats demanen als partits que incloguin la derogació del decret de renovables als programes

ACN Girona .-Més d’una vintena d’entitats ecologistes, entre les quals hi ha la IAEDEN, l’Associació de Naturalistes de Girona i la Federació-Ecologistes de Catalunya EdC, demanen als partits polítics que […]

Avatar
Agències 05/02/2021

ACN Girona .-Més d’una vintena d’entitats ecologistes, entre les quals hi ha la IAEDEN, l’Associació de Naturalistes de Girona i la Federació-Ecologistes de Catalunya EdC, demanen als partits polítics que incloguin als seus programes electorals la derogació del Decret d’Energies Renovables aprovat per la Generalitat. En un document que han consensuat, asseguren que el decret ha provocat un “allau” d’avantprojectes de “grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques promogudes per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d’inversió internacionals”.

En aquest sentit, reclamen una nova regulació que inclogui i “detalli” els criteris de protecció ambiental, d’integració paisatgística, de distribució territorial, planificació urbanística, governança i “consens” amb els ajuntaments així com “la protecció dels drets bàsica de tots els afectats”. Una planificació consensuada amb el territori Les entitats consideren que per “avançar” cap a una “transició energètica ben orientada”, és “imprescindible” comptar amb una “planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d’energia renovable a Catalunya, prèvia a la valoració i validació dels avantprojectes de les grans centrals de producció industrial d’energies renovables “. Fins que no hi hagi aquesta planificació pactada amb els agents del territori, afegeixen, “cal aplicar una moratòria de tots els projectes en tramitació, per tal de poder determinar quins s’ajusten als criteris bàsics”. En aquest sentit, asseguren que la planificació territorial ha de servir per evitar “l’acumulació excessiva de projectes sobre un territori” i “donar compliment al que determina la normativa europea i regula la Llei 16/2017 de canvi climàtic de la Generalitat”. A més, remarquen que cal emplaçar els punts de producció d’energies renovables a prop dels centres de consum i en espais com polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries o espais degradats.