Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Més de setanta personalitats del món de la ciència i la medicina signen un manifest reclamant un futur sense tòxics

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Que un producte estigui al mercat no és garantia que sigui segur. Així ho defensen més de setanta personalitats del món de la ciència i la medicina d’arreu de l’Estat que aquest dimecres han presentat la ‘Declaració Futur Sense Tòxics’, un manifest en què reclamen “accions urgents” davant “l’alarmant exposició” quotidiana a substàncies tòxiques derivades del plàstic. Es tracta d’una iniciativa promoguda per la Fundació Rezero, on els signants alerten que l’exposició contínua a substàncies tòxiques pot causar efectes adversos en la salut i demanen, entre d’altres, la implementació del “principi de precaució” en la regulació, el disseny i fabricació d’aliments i productes comuns com els envasos, els estris de cuina o els tèxtils.

El manifest s’ha presentat aquest dimecres en roda de premsa al Col·legi de Periodistes i, entre els signants del text, hi consten la doctora Elena Carreras, cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la doctora Carme Valls, representant del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, el doctor Nicolás Olea, catedràtic del Departament de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada; la doctora Ethel Eljarrat, directora de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC; i la doctora Elena Codina, responsable de la Unitat de Salut Mediambiental de l’Hospital Sant Joan de Déu i representant de la Societat Catalana de Pediatria.

Publicitat

Segons han denunciat, una part important de la contaminació química a la qual està exposada la societat prové dels productes més habituals, la composició dels quals és molt diferent de la de fa dècades. “A gran escala, tenim present la contaminació atmosfèrica o acústica, en general, però hi ha una petita escala més invisible: el que mengem, com cuinem i el que ens posem a les pells. Estem normalitzant que certes substàncies entrin cada dia a casa nostra”, ha alertat la doctora Elena Codina.

Entre els productes que han posat en el punt de mira, hi ha menjar, envasos alimentaris -com les llaunes de tonyina-, parament de la llar -com les paelles-, productes d’higiene i neteja, joguines o vehicles. Es tracta d’elements que incorporen substàncies químiques com pot ser el bisfenol A (BFA), els ftalats o els compostos perfluorades (PFAS) i els seus derivats. “Els nostres fills es posen a la boca joguines que estan permeses i que incorporen substàncies tòxiques”, ha denunciat Marta Beltran, directora de projectes de Rezero.

Tanmateix, els signants del text, han volgut reiterar que la seva denúncia va més enllà de posar sobre la taula els productes carregats de tòxics, ja que, tal com han subratllat, es tracta d’una “evidència” que fa dècades que s’ha exposat i denunciat per part de la societat científica. “El que fa falta és, amb la informació que tenim, prendre mesures, perquè repetir per enèsima vegada les mateixes publicacions és tirar els diners”, ha defensat el doctor Nicolás Olea.

En aquest sentit, en el manifest recorden que hi ha múltiples investigacions i publicacions científiques, amb estudis epidemiològics, que mostren la presència de tòxics en l’organisme de “pràcticament tota la població”. Una exposició que és contínua i que causa “efectes adversos” en la salut, especialment en el cas dels disruptors endocrins, els quals, segons han reiterat, s’ha demostrat que estan associats a problemes reproductius, del neurodesenvolupament, diabetis i diversos tipus de càncer.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió