Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Mataró valora en un milió d’euros els desperfectes del temporal Gloria i demana la declaració de zona catastròfica

ACN Mataró.-Els danys ocasionats pel temporal Gloria a Mataró arriben al milió d’euros. La valoració, encara provisional, inclou desperfectes a l’espai públic (540.822 euros), equipaments (368.500 euros) i infraestructures relacionades […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Mataró.-Els danys ocasionats pel temporal Gloria a Mataró arriben al milió d’euros. La valoració, encara provisional, inclou desperfectes a l’espai públic (540.822 euros), equipaments (368.500 euros) i infraestructures relacionades amb la mobilitat i la gestió del trànsit (105.686 euros). Les incidències a altres espais com el Port de Mataró, l’Hospital o la zona agrícola de les Cinc Sènies no estan incloses i per tant es preveu que la factura final sigui molt més alta. A nivell mediambiental també es desconeix encara quin haurà estat l’impacte sobre l’alguer de Mataró. Amb tot, l’Ajuntament ha sol·licitat ja a l’Estat declarar Mataró com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil.

“Ha estat un temporal extraordinàriament fort”. L’alcalde de Mataró, David Bote, lamentava així els efectes del temporal al seu pas per la comarca. Tot i que Mataró no ha estat una de les zones especialment castigades, en comparació amb els estralls a la conca de la Tordera, l’inventari de danys a la capital és també interminable.119 arbres, 69 quadres elèctrics, esvorancs en 32 carrers, desperfectes en 48 equipaments, 174 incidències als semàfors o 287 senyals de trànsit malmeses són algunes de les xifres del balanç de l’Ajuntament. A més, el temporal va deixar dinou persones ferides a l’Hospital, dues de les quals encara continuen ingressades.A més de la reclamació a l’Estat per declarar Mataró zona catastròfica, l’Ajuntament s’ha adreçat també a Costes per reclamar la restitució de les platges i infraestructures del front marítim, així com a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona per accedir a les seves línies d’ajudes. Més Mossos contra els robatorisLes dades s’han donat a la Junta Local de Seguretat, que també ha fet balanç de l’estat global de la seguretat a la ciutat, on s’ha detectat un augment de la delinqüència. El 2019 hi va haver un 7,7% més de delictes respecte l’any anterior i des del consistori s’atribueix a la pressió policial a Barcelona i a un desplaçament dels delictes.Amb el consens unànime de tots els partits –representats aquest dijous a la roda de premsa del govern municipal–, l’Ajuntament reclama al Departament d’Interior el reforç de la plantilla de l’Àrea Bàsica Policial de Mataró i l’elaboració d’un pla estratègic que, com en el cas de Barcelona, ajudi a revertir la situació.La situació es veu agreujada ara per un repunt de robatoris en establiments a l’entorn de Can Marchal, al centre de la ciutat. L’Ajuntament s’ha reunit amb els veïns per traslladar-los les accions que s’estan duent a terme. El cos de Mossos d’Esquadra té un operatiu específic per combatre aquesta situació i la Policia Local preveu també augmentar la pressió policial.