Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

L’ONU celebra una Cimera pel Clima marcada per l’augment de la pressió social per fer front a la crisi climàtica

ACN Brussel·les.-La seu de les Nacions Unides (ONU), a Nova York, acull aquest dilluns la Cimera d’Acció Climàtica per buscar mesures concretes contra la crisi climàtica en la que vol […]

Avatar
Agències 23/09/2019

ACN Brussel·les.-La seu de les Nacions Unides (ONU), a Nova York, acull aquest dilluns la Cimera d’Acció Climàtica per buscar mesures concretes contra la crisi climàtica en la que vol ser la reunió més ambiciosa des de l’Acord de París. La trobada, en la qual només hi poden intervenir representants d’estats, d’organitzacions de la societat civil i d’empreses que anunciïn compromisos per aturar l’escalfament global, s’emmarca en una creixent pressió social, especialment liderada pels joves, que reclama mesures concretes per fer front a la crisi climàtica. A la cimera participen uns 60 líders mundials, entre els quals hi ha els principals dirigents europeus i destaca l’absència del president dels EUA, Donald Trump, malgrat representar el segon país més contaminant del món.

Convocada pel secretari general de l’ONU, António Guterres, la cimera arriba just abans que l’any que ve s’entri en un període crucial per a la implementació de les mesures acordades a l’Acord de París, que té l’objectiu de fer front a l’escalfament global. És per aquest motiu que Guterres ha posat com a condició prèvia per participar a la trobada que s’hi presentessin mesures concretes i amb un impacte real. L’absència de TrumpEl president de França, Emmanuel Macron, la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, són alguns dels líders europeus que participen en la cimera. El que no ho farà serà el president dels EUA, Donald Trump, que en el moment en què se celebra la trobada està exercint d’amfitrió en una reunió sobre llibertat religiosa. En el seu lloc hi assisteix la vicesecretària adjunta principal de l’Oficina ‘’Oceans i Afers Ambientals i Científics Internacionals, Marcia Bernicat, que depèn del departament d’Estat.Mobilitzacions globals Els líders arriben a una cimera marcada per mobilitzacions arreu del món que reclamen mesures efectives per fer front a la crisi climàtica. Especialment important va ser la de divendres passat, que va tenir el seu epicentre a Nova York i va estar encapçalada per la jove activista Greta Thunberg, que també intervé a la cimera. La protesta de divendres va iniciar una onada de manifestacions que s’han allargat fins a aquesta setmana.