Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

L’OMS apressa Europa a accelerar la vacunació davant els senyals d’un repunt de contagis

ACN Brussel·les.-L’Organització Mundial de la Salut ha apressat els governs europeus a accelerar la vacunació davant els senyals d’un repunt de contagis. L’OMS ha alertat aquest dijous d’un augment del […]

Avatar
Agències 04/03/2021

ACN Brussel·les.-L’Organització Mundial de la Salut ha apressat els governs europeus a accelerar la vacunació davant els senyals d’un repunt de contagis. L’OMS ha alertat aquest dijous d’un augment del 9% de contagis a Europa després de “sis setmanes de declivi prometedores”. “Estem veient un repunt a Europa central i de l’est, però també a diversos països occidentals on ja hi havia una incidència alta”, ha dit Kluge. Per això, l’organització demana “accelerar la campanya de vacunació” i “augmentar el control de les noves variants que impliquen una amenaça” per a la transmissió del virus. “La vacunació ja està salvant vides amb una reducció significativa de l’hospitalització i morts dels grups de risc”, ha recordat Kluge.

Pel que a una possible desescalada, l’OMS recomana reobrir quan “sigui el moment” de forma “coherent, gradual i d’acord amb les evidències científiques”.A l’estat espanyol les comunitats autònomes estan aixecant restriccions gradualment després que la incidència global hagi baixat dels 250 casos per cada 100.000 habitants. A Catalunya l’horari d’obertura dels restaurants s’ampliarà fins a les 17 hores a partir de dilluns i hi haurà una recuperació gradual de les classes presencials a la universitat amb un 30% d’aforament.Tímida reoberturaGran part dels països de la Unió Europea estan optant per mantenir fortes restriccions durant el mes de març amb algunes reobertures limitades. És el cas d’Alemanya, on han reobert les perruqueries, però continuaran amb el confinament almenys fins al 28 de març.Amb una incidència inferior als 130 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, el govern d’Angela Merkel ha dissenyat un pla de desescalada. Llibreries i floristeries tornaran a obrir amb limitacions d’aforament a partir del pròxim dilluns, si la incidència està per sota dels 50 casos. També es podran reobrir museus i petits comerços i ampliar la bombolla social a 5 persones.Tancats des de principis de novembre, teatres, cinemes i terrasses de bars i restaurants només podran obrir a partir del 22 de març si la incidència continua per sota de 50. Les botigues grans podran fer el mateix a partir del 5 d’abril en cas que l’evolució sigui positivaA Dinamarca, on la incidència és inferior a 120, també han optat per relaxar lleugerament algunes restriccions obrint les botigues grans i permetent activitats a l’aire lliure. Tanmateix, bars i restaurants continuaran tancats fins al 5 d’abril.Amb més de 430 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, França comença a preparar una possible desescalada gradual de cara a mitjan abril. Per tant, en principi aquest març continuarà el toc de queda a les 6 de la tarda i els bars, restaurants, teatres i cinemes seguiran tancats.Davant un lleuger augment de contagis en la darrera setmana, Bèlgica ha aturat l’esperat relaxament del confinament que està en vigor des de l’octubre. Amb una incidència inferior als 280 casos, el govern belga ha permès reobrir a les perruqueries, però manté la prohibició de viatges, el tancament de bars, restaurants, cinemes i teatres, així com la bombolla social d’una persona en interiors i de quatre en exteriors. No hi ha una data prevista per aixecar aquestes restriccions.