Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

L’ocupació i la inversió veuen “estroncada” la seva evolució positiva, segons la Cambra de Comerç de Barcelona

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona constata “un retrocés en diversos indicadors” que mostren un “refredament” de la recuperació econòmica. Segons el baròmetre de l’ens cameral publicat aquest dimecres, […]

Avatar
Agències 16/12/2020

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona constata “un retrocés en diversos indicadors” que mostren un “refredament” de la recuperació econòmica. Segons el baròmetre de l’ens cameral publicat aquest dimecres, només la indústria i les exportacions, junt amb el consum a través de terminal de punt de venda (TPV) de béns de primera necessitat milloren les dades registrades durant l’octubre. Per contra, l’ocupació, el nombre d’empreses i la inversió, que a l’octubre presentaven una tendència de recuperació, tanquen el mes “en vermell”. La restauració “es recupera” amb l’obertura de bars i restaurants a finals de novembre, tot i que encara que cau un 31,6% més respecte a Madrid.

El turisme continua sent un dels sectors més colpejats per la pandèmia, segons el baròmetre, i no mostra “cap signe de recuperació”. El volum de passatgers a l’aeroport de Barcelona va caure més d’un 90% al novembre i també van baixar les pernoctacions, un 55% a Catalunya i un 69,4% a la resta de l’Estat. Pel que fa a ocupació, s’ha reduït el nombre efectiu d’assalariats al novembre per primer cop des de l’abril. Així, Catalunya ha registrat 70.000 persones menys que a l’octubre i un 9,6% menys respecte el novembre del 2019. La Cambra afegeix que aquesta dada també es produeix a la resta de l’Estat, tot i que amb “menys intensitat”. Un altre indicador que baixa és el nombre d’empreses, que cau un 0,5% a Catalunya. El baròmetre de desembre també analitza l’atur per sexe i edat. Així, la Cambra ratifica que la taxa d’atur juvenil és “la més elevada” per grups d’edat, al mateix temps que per sexe s’eixampla la bretxa entre homes i dones. La taxa d’atur femenina puja fins al 14,3%, mentre que entre els homes es redueix al 12,2%. La Cambra també constata un “fort repunt” de la borsa espanyola el darrer mes, que atribueix als avenços en la vacuna contra la covid-19.