Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Llum verda de l’Eurocambra a la primera llei europea contra la violència de gènere que no criminalitza la violació

|

- Publicitat -

ACN Estrasburg – L’Eurocambra ha aprovat aquest dimecres la primera llei comunitària contra la violència de gènere. Amb 522 vots a favor, 27 en contra i 72 abstencions, els eurodiputats han donat llum verda a les normes ja acordades al gener amb el Consell de la UE, l’altre colegislador. La directiva prohibeix el matrimoni forçat i la mutilació genital femenina i inclou disposicions sobre delictes cibernètics, com el ciberflashing i el ciberassetjament. Ara bé, la norma deixa fora considerar un crim la violació amb una definició basada en el consentiment, com reclamava l’Eurocambra, i es limita a impulsar la prevenció de les violacions i a sensibilitzar sobre el consentiment. També persegueix la difusió no autoritzada d’imatges íntimes a internet.

Amb l’aprovació de la directiva, per primer cop hi haurà una norma que abastarà tota la UE que criminalitzarà certes formes de violència de gènere. La directiva també pretén millorar l’accés a la justícia, la protecció i la prevenció.

Publicitat

Un dels punts més polèmics de la norma ha estat l’exclusió de la violació basada en el consentiment de la llista de crims de la directiva, tal com demanaven Alemanya i França. Aquest va ser el punt que més va enfrontar els negociadors del Parlament Europeu i del Consell de la UE i que finalment es va resoldre amb l’establiment de mesures per prevenir aquesta agressió, per exemple a través de sensibilització sobre el sexe no consentit.

La nova legislació també inclou una llista més llarga de circumstàncies agreujants per a les ofenses, inclosos els crims contra figures públiques, periodistes o activistes dels drets humans i per als intents de castigar les víctimes per l’orientació sexual, el gènere, el color de la pell, la religió, l’origen social o les conviccions polítiques.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió