Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

L’IPC puja quatre dècimes a Catalunya al juny i se situa en el -0,6%

ACN Barcelona.-La taxa anual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar quatre dècimes al juny a Catalunya i es va situar en el -0,6%, segons ha informat aquest […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Barcelona.-La taxa anual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar quatre dècimes al juny a Catalunya i es va situar en el -0,6%, segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els preus que més van baixar van ser els del transport (-5,8%), els de l’habitatge i subministraments bàsics (-3,5%), mentre que els que més van pujar van ser els dels aliments i begudes no alcohòliques (+2,3%) i restaurants i hotels (+1,5%). Es tracta del tercer mes consecutiu que l’índex es troba en negatiu, coincidint amb la irrupció de la pandèmia i el decret d’estat d’alarma. Al conjunt de l’Estat, la taxa es va situar en el -0,3%, sis dècimes respecte al maig i també encadena tres mesos seguits en negatiu.

Pel que fa la variació mensual a Catalunya, va ser del 0,4%, mentre que al conjunt de l’Estat va ser del 0,5%.Per grups, els que van tenir una influència més negativa van ser els preus en el transport (-5,8%), seguit de l’habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (-3,5%) i l’oci i la cultura (-0,6%). En canvi, els grups que més van créixer són els aliments i begudes no alcohòliques (+2,3%), seguit dels restaurants i hotels (+1,5%), l’ensenyament (+1,1%) i el vestit i calçat (+0,9%).Quant a la cistella de la compra i altres serveis, els productes que més van pujar van ser les fruites fresques (+9,4%), la carn d’oví (+5,7%) i el peix fresc i congelat (+4,5%), mentre que els majors descensos van correspondre als olis i greixos (-5,5%) i als tèxtils i accessoris per a la llar (-3,1%).Al conjunt de l’Estat, els grups que més van influir en el creixement de la taxa anual del juny van ser els del transport o l’habitatge. El primer va caure un 5,2%, tot i que va ser tres punts superiors al mes anteriors, com a conseqüència de l’augment del preu dels carburants i lubricants per al transport personal davant el descens del juny del 2019, mentre que en el segon la taxa va pujar més de dos punts, fins a el -3,8% com a conseqüència dels preus de l’electricitat i el gasoil per a la calefacció, mentre que van baixar l’any anterior.Per contra, el grup amb major influència negativa és el dels aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa que va caure set dècimes, fins al 2,8%.Per comunitats, la taxa anual de l’IPC va augmentar en totes elles al juny respecte al maig. Els majors increments es van registrar a Castella-la Manxa i Galícia, amb un increment de vuit dècimes en ambdós casos. Per contra, Canàries, Catalunya i la Rioja van ser els territoris on menys va pujar la taxa anual, amb una pujada de quatre dècimes en cada cas.Segons l’INE, la taxa anual de l’IPC al juny al conjunt de l’Estat és representativa del comportament dels preus en el seu conjunt però la intensitat de la pujada dels preus dels carburants no permet concretar quin és l’efecte de la pandèmia. La taxa anual dels béns covid-19 (productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, productes farmacèutics menjar per a animals i articles de cura personal) es va situar en el 2,3%, cinc dècimes menys que el mes anterior. Per la seva banda, en la categoria de serveis covid-19 –que inclou serveis de lloguer i garatge, distribució d’aigua, clavegueram, gasoil per a calefacció, serveis de telefonia, música i televisió en streaming, entre d’altres- va ser del -2,4%.