Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

L’informàtic que va revelar el Catalangate assegura que CitizenLab “ha certificat una crisi democràtica” a l’Estat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El membre de ‘The CitizenLab’ i redactor de l’informe tècnic que va revelar l’espionatge a independentistes del cas ‘Catalangate’, Elies Campo, ha assegurat que la investigació “certifica” una “crisi de democràcia” a l’Estat. “Nosaltres podem documentar que hi ha hagut una crisi de democràcia; no analitzem l’àmbit legal del país afectat, sinó que certifiquem el que ha passat, que és que hi ha hagut una crisi democràtica amb l’abús d’aquest tipus de ‘software’ en societat civil”, ha afirmat durant la comissió d’investigació del Parlament sobre l’espionatge amb Pegasus i Candiru.

Durant la seva compareixença, en qualitat de testimoni, Campo ha volgut subratllar la “desinformació constant” que creu que ha envoltat tot el cas des que es va destapar. “És el cas més gran en quant al tipus de desinformació, al seu abast i a la seva durada, que es va generant gairebé diàriament”, ha remarcat, i ha lamentat que es busca “desacreditar” tant el CitizenLab com els seus investigadors.

Publicitat

Campo ha recordat que a l’informe van assenyalar que l’espionatge s’havia vinculat a “una o més” entitats del govern espanyol. L’investigador ha assenyalat “l’especial interès” de l’executiu en investigar alguns dels espiats, la coincidència temporal amb esdeveniments transcendents i el fet que el CNI és propietari i té llicència per utilitzar el programari.

El redactor de l’informe també ha explicat que sempre que han publicat investigacions sobre espionatges perpetrats per estats han trobat “el mateix patró de reacció”. Segons ha relatat, primer els governs o agències d’intel·ligència “ho neguen”, després “ho accepten parcialment” i finalment “hi ha una justificació dubtosa del perquè”. “Normalment això ho veiem en cada cas”, ha afirmat.

De totes maneres, sí que ha admès que el volum de desinformació, especialment dins del país, en el cas del Catalangate “és de les ordres de magnitud més grans” que han vist.

L’investigador ha subratllat que a les conclusions de l’informe es va fer una crida a investigar el cas per la seva “gravetat i extensió” i considera que això justifica “una investigació oficial per trobar la part responsable”. Campo ha destacat que el Catalangate és el cas més extens documentat pel que fa al nombre de víctimes i en relació a la seva durada temporal, que abraça des del 2015 fins el 2020.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió