Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’Hospital de Bellvitge crea la primera unitat especialitzada en reconstrucció esofàgica complexa

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa la Unitat de Reconstrucció Esofàgica Complexa, la primera al conjunt de l’Estat. La reconstrucció esofàgica és un procediment […]

Agències 29/03/2021

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa la Unitat de Reconstrucció Esofàgica Complexa, la primera al conjunt de l’Estat. La reconstrucció esofàgica és un procediment molt poc freqüent als hospitals a causa del baix nombre de casos en què és necessària i de la seva alta complexitat. Se’n beneficien els pacients que han estat sotmesos a una desconnexió esofàgica, ja sigui a causa d’una cirurgia urgent després de la ingesta de càustics, o bé com a seqüela d’un tractament oncològic. Com que aquests pacients ostomitzats precisen cures i controls mèdics i dietètics molt freqüents i presenten un alt risc de complicacions, la reconstrucció de l’esòfag representa un element clau per a la millora de la seva qualitat de vida.

L’HUB és, amb una setantena d’operacions en 10 anys, l’hospital que més reconstruccions esofàgiques realitza a Catalunya. El nou dispositiu reforçarà el paper del centre com a referent en aquest tipus d’intervenció quirúrgica.El centre hospitalari compta amb destacats serveis de cirurgia d’esòfag i estómac, cirurgia plàstica i reparadora, cirurgia toràcica i otorinolaringologia, referents en la cirurgia oncològica dels seus respectius àmbits, així com amb una unitat d’endoscòpia digestiva avançada referent també en patologia digestiva complexa. La nova unitat integra formalment especialistes de totes aquestes àrees, així com un infermer clínic que juga igualment un paper clau en la preparació i la coordinació de les intervencions.Segons Leandre Farran, coordinador de la Unitat de Reconstrucció Esofàgica Complexa, la nova unitat permetrà als especialistes fer un salt organitzatiu important. “Celebrarem reunions periòdiques de valoració de la situació clínica específica de cada pacient i de seguiment dels casos intervinguts, promourem activitats de formació i de col·laboració amb altres centres i podrem racionalitzar millor les indicacions, els processos quirúrgics, i la recuperació dels pacients”, destaca.