Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

L’Eurocambra dona llum verda a la primera llei ‘rider’ comunitària que regula l’ús d’algoritmes en el lloc de treball

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Parlament Europeu ha donat llum verda a la primera llei ‘rider’ comunitària que regula l’ús d’algoritmes en el lloc de treball. Després que els estats i l’Eurocambra arribessin a un acord provisional el març passat, els eurodiputats han avalat el text aquest dimecres en el ple d’Estrasburg per 554 vots a favor, 56 en contra i 24 abstencions. La directiva aposta per una major transparència i supervisió dels algoritmes que fan servir les plataformes digitals, garantint que aquests sistemes de monitoratge siguin avaluats per personal qualificat. A petició de països com França, però, el text dona cert marge d’interpretació als estats per definir la relació laboral entre un treballador i una plataforma digital.

En línia amb l’acord assolit el març passat, la llei pretén assegurar que els treballadors són “degudament informats” sobre l’ús de sistemes de monitoratge automàtics que afecten la seva contractació, les seves condicions de treball o la seva remuneració. Al mateix temps, prohibeix que es processin certes dades dels empleats -com dades biomètriques o el seu estat anímic- i estableix que els treballadors tinguin dret a replicar les decisions preses pels mateixos algoritmes si ho creuen convenient.

Publicitat

Per altra banda, la definició sobre qui es considera treballador assalariat i qui no correspondrà als mateixos estats, els quals han de tenir en compte la llei nacional, els convenis col·lectius i la llei comunitària.

Si bé els empleats de les plataformes digitals podran presentar objeccions si consideren que no se’ls està tractant com a personal assalariat, també serà responsabilitat de les mateixes plataformes demostrar que no existeix una relació laboral.

Segons les mateixes institucions, el text pretén fixar uns estàndards de protecció “mínims” per als més de 28 milions de persones que treballen en plataformes digitals al conjunt de la UE. Després de l’adopció formal de la llei, els estats disposaran de dos anys per incorporar la directiva dins la seva legislació nacional.

En aquest sentit, el tràmit no suposarà grans canvis a l’Estat, ja que Espanya ja ha impulsat una llei ‘rider’ més ambiciosa que l’europea.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió