Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

L’Escola Popular de Manresa anuncia mobilitzacions per evitar que la desallotgin

ACN Manresa.-“L’Escoleta és com la meva família. Ho és tot per a mi”. La Lobna-Khamal, de 13 anys, va arribar a Manresa ara fa dos anys sense conèixer res ni […]

Avatar
Agències 03/12/2020

ACN Manresa.-“L’Escoleta és com la meva família. Ho és tot per a mi”. La Lobna-Khamal, de 13 anys, va arribar a Manresa ara fa dos anys sense conèixer res ni ningú. A l’Escola Popular la van ajudar perquè pogués atrapar el curs, però aquí la Lobna no només hi va trobar reforç escolar, també persones que ara s’han convertit en amics. Precisament aquest és el doble objectiu de l’Escola Popular de Manresa, un espai que va néixer fa gairebé cinc anys i que està ubicat als baixos d’un bloc ocupat per la PAHC, al bell mig del centre històric, un dels barris on hi viuen més famílies amb problemes econòmics. Ara, una sentència fixa l’1 de març del 2021 com a data per desallotjar l’edifici, que és de la Sareb. Per evitar-ho, l’Escoleta anuncia mobilitzacions.

“Defensarem l’escola amb carn i ungles”. La Dolors Pujols, una de les voluntàries de l’Escola Popular de Manresa, anuncia així “les mobilitzacions que facin falta” per tal d’evitar que desallotgin l’Escola Popular, coneguda com l”Escoleta’. L’espai va néixer fa cinc anys per donar suport i fer un acompanyament extraescolar als fills de famílies amb pocs recursos, moltes d’elles amb la motxilla d’un desnonament a sobre.El Salah Achachour, de 10 anys, és un dels alumnes que va a l’Escola Popular. Segons explica, a l’Escoleta hi fa reforç, especialment de llengua, que és l’assignatura que més li costa. “A casa també m’ajuden, però hi ha coses que no entenen i aquí, a l’Escoleta, m’ajuden perfectament. Des que vinc, a l’escola vaig molt bé”, explica. Però a l’Escola Popular, el Salah no només treballa, també juga i fa amics. “Si la tanquen estaré molt trist perquè no els podré veure”, lamenta. De fet, l’Escola Popular no només serveix per fer reforç escolar, també per crear vincles. Segons l’Aida, una de les voluntàries, “és un espai on sentir-se recolzat, acompanyat, però també un lloc on es crea comunitat”. Actualment, a l’Escola Popular hi ha més de 60 infants i té una llista d’espera d’una quinzena de menors. Aquest és un dels anys en què s’han rebut més peticions arran de la crisi de la covid-19. La Sareb, propietari de l’edificiL’Escola Popular s’ubica als baixos d’un edifici ocupat per la PAHC l’any 2015 i que és propietat de la Sareb, l’anomenat banc dolent. Al juliol del 2018 es va celebrar un judici en què la PAHC va defensar que el dret de l’educació preval per sobre del de la propietat privada. La sentència però, els va ser desfavorable i ara la data del judici està fixada per l’1 de març del 2021. Des de l’Escoleta, no entendrien que l’Ajuntament de Manresa, governat per ERC i JxCat, no es posicionés al costat de l’Escola Popular. “S’ha de defensar la funció social que fa aquest espai. No podríem entendre que l’Ajuntament es posés al costat de la Sareb, que cada setmana fa fora de casa seva famílies senceres i té un munt d’immobles amb finalitats únicament lucratives”, explica una de les voluntàries, Dolors Pujols.