Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

L’Escala Vila del Llibre espera recuperar els 10.000 assistents d’abans de la pandèmia

|

- Publicitat -

ACN L’Escala – L’Escala (Alt Empordà) acull aquest cap de setmana (del 3 al 5 de març) la cinquena edició de la Vila del Llibre. Les activitats es concentren a la Riba, on hi ha instal·lades parades d’editorials independents i s’hi fan tallers i espectacles infantils. Paral·lelament, s’han inaugurat tres exposicions i es fan debats a l’alfolí de la Sal. La cultura protagonista és la Catalunya del Nord, tancant així un cicle que es va obrir el 2021 amb la invitació de Mallorca i va seguir el 2022 amb el País Valencià. El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, diu que l’objectiu és “connectar el territori amb la literatura i amb el turisme cultural”. L’organització preveu “recuperar els 10.000 visitants d’abans de la pandèmia”.

Els actes d’aquesta cinquena edició de la Vila del Llibre a l’Escala van arrencar divendres a l’Afolí de la Sal, amb la inauguració de l’exposició d’aquarel·les del pintor i poeta Josep Sebastià Pons (per part dels comissaris Eusebi Ayensa i Sebastià Frère); seguida d’un concert del grup de música de la Catalunya del Nord, Jutglars. A banda, també es poden visitar l’exposició dedicada a Jordi Pere Cerdà (referent de la literatura catalana del segle XX) i la de la poeta i aquarel·lista rossellonesa Simona Gay.

Publicitat

Durant aquest dissabte i també diumenge, els actes es concentren a la zona de la Riba on hi ha el mercat d’editorials independents, que enguany compta amb una quarantena d’assistents d’arreu del territori i de la Catalunya del Nord (que és la cultura convidada de l’edició d’enguany). Amb propostes vinculades a la zona, la voluntat d’aquesta edició és la de “ressaltar la importància de mantenir la llengua en un país on l’oficial és una altra”, destaca Bono.

En aquesta línia, s’han organitzat xerrades, però també tallers pels més petits com el ‘Kamishibais del Conflent’, realitzat aquest dissabte al matí, on s’han narrat contes amb una tècnica d’origen japonès amb l’accent del Rosselló. “D’alguna manera, això ajuda als més petits a estimar la llengua catalana com una llengua de cultura i vehicular”, ha detallat el director de la Vila. Pels més menuts, també s’han programat els espectacles de la Princesa Punk i de País de Xauxa i es realitzen els tallers dels Sastres Paperers i el de Mireia Córdoba, que ensenyarà l’art del ‘gyotaku’, l’estampació amb peixos reals.

<strong>El més destacat</strong>

Els caps de cartell d’aquesta edició del festival són Joan-Lluís Lluís i Joan-Daniel Bezsonoff, dos dels escriptors vius de la Catalunya del Nord amb una trajectòria més consolidada en les lletres catalanes. El primer participarà en una xarrada aquest dissabte a les sis de la tarda, i el segon ho ha fet aquest matí. També destaca la taula d’aquest dissabte a les set de la tarda entorn la figura de Josep Sebastià, responsable de la supervivència del català literari a la Catalunya delNord al segle XX. Entorn del personatge, també s’ha inaugurat l’exposició i es farà un recital de la poesia amb els actors Carme Callol i Jaume Comas, aquest dissabte a les cinc de la tarda.

Catalunya del Nord a banda, altres protagonistes del festival són els poetes Roc Casagran i Clara Ballart, guanyadora del Premi Martí i Pol; Marta Freixanet i Anna Punsí, que han escrit La noia de Portbou (La Campana) o Llum Saumell, amb La foradada (Viena Editorial) que narra assassinats i misteri amb pes específic de l’Escala, entre d’altres. També es donaran a conèixer novetats editorials, com ‘L’Empordà per a mitòmans’ de Xavier Febrés a Edicions Cal·lígraf, ‘Els batallons disciplinaris de treballadors a les excavacions entre 1940 i 1942’ (Universitat de Barcelona) de Francesc Gracia Alonso i ‘L’Escala desapareguda’ de Lurdes Boix Llonch a l’Editorial Efadós.

<strong>Previsió de 10.000 assistents</strong>

Segons Enric Bono, la proposta “busca recuperar els nuclis antics dels pobles, omplint-los de cultura”. I posa d’exemple l’Alfolí de la Sal a l’Escala, “que s’està convertint en un dels espais culturals més importants a les comarques gironines”. A més, amb la Vila del Llibre es vol “connectar el territori amb la literatura i la cultura popular”. En aquesta cinquena edició, l’organització preveu recuperar l’assistència prepandèmica amb uns 10.000 assistents totals al llarg d’aquests tres dies de festival.

La Vila del Llibre ha arrencat aquest cap de setmana a l’Escala i continuarà amb Cabrils (Maresme) de l’1 al 2 d’abril, la Rambla de Barcelona de l’1 al 2 de juliol, Malgrat de Mar (Maresme) del 25 al 27 d’agost, Calafell (Baix Penedès) el 7 d’octubre, Mollet del Vallès (Vallès Oriental) del 21 al 22 d’octubre, Sitges (Garraf) del 3 al 5 de novembre, Girona del 17 al 19 de novembre i el 2 de desembre a Balaguer. “Estem molt contents perquè hem aconseguit mantenir totes les de l’any passat i anar incorporant-ne de noves”, assegura el director de la Xarxa de Viles del Llibre, que està convençut que s’ha convertit en “el circuit de Viles del Llibre més important d’Europa, amb nou municipis participants”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió