Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Les treballadores de neteja del Trueta faran quatre dies de vaga per reclamar que no hi hagi acomiadaments

ACN Girona.-Les treballadores del servei de neteja del Trueta faran vaga els dies 10,11, 13 i 14 de desembre. El secretari general de la Federació de Construcció i Serveis de […]

Avatar
Agències 05/12/2019

ACN Girona.-Les treballadores del servei de neteja del Trueta faran vaga els dies 10,11, 13 i 14 de desembre. El secretari general de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO a Girona, Pau Gálvez, ha explicat que l’empresa concessionària del servei des de fa un any acumula incompliments salarials amb les empleades però “la gota que ha fet vessar el got” ha estat l’acomiadament d’una d’elles per faltar a la feina per malaltia. També les sancions que s’haurien aplicat a algunes de les treballadores al·legant “deficiències en el servei”. “És curiós, però, que hi ha situacions tan esperpèntiques com que s’ha suspès de feina i sou una treballadora que estava de vacances i a una altra que s’acabava d’incorporar al servei el dia de la sanció”, assegura Gálvez. Per això, el sindicat reclama el compromís de no aplicar l’acomiadament objectiu, la reincorporació de la treballadora acomiadada i la retirada d’aquestes sancions que consideren “injustes” com a requisits imprescindibles per poder desconvocar la vaga.

La plantilla de l’empresa que s’encarrega de la neteja del Trueta -i que compta amb unes 120 treballadores- ha convocat una vaga per els dies 10,11,13 i 14 de desembre. El sindicat CCOO ha explicat que els problemes amb l’empresa Optima Facility, que assumeix el servei des del gener de l’any passat s’han anat encadenant. “Hi ha hagut retards en el pagament de nòmines i, fins i tot, alguna que no s’ha cobrat íntegrament”, explica Gálvez. A banda d’això, hi ha hagut problemes amb el pagament de plusos i d’antiguitats, entre d’altres. La gota que “ha fet vessar el got”, però, ha estat l’acomiadament d’una empleada, segons van denunciar la setmana passada els sindicats, per faltar a la feina durant 18 dies per malaltia tot i ser absències “justificades per metges”. També les sancions que s’haurien aplicat a algunes de les treballadores fruit d’inspeccions al servei.”Al·leguen deficiències però ens trobem amb situacions tan esperpèntiques com la sanció a una treballadora que estava de vacances o a una altra que es reincorporava aquell dia”, explica Gálvez. A més, denuncia pressions a les empleades, per exemple, “amb trucades per saber quan es reincorporaran a la feina en cas d’estar de baixa”. També critiquen que no es busquen alternatives a l’envelliment de la plantilla i que, sovint, s’exigeixen feines a persones que, per edat, no poden assumir com seria òptim. Des de CCOO reclamen la readmissió de la treballadora despatxada i que no s’apliqui l’acomiadament objectiu per absències intermitents –que seria l’origen d’aquest cas, segons el sindicat- que el Tribunal Constitucional ha avalat recentment en una sentència. També posen com a condició per poder evitar l’aturada convocada que s’anul·lin les sancions que s’han aplicat a algunes de les empleades. NegociacionsAquest dimecres hi va haver una primera reunió que va acabar sense acord i està previst que dilluns se’ns celebri una altra. Gálvez alerta que si no hi ha compromisos, la vaga es podria allargar. “Ara és quan es veuen serveis que habitualment són invisibles perquè veiem un cirurgià que opera però sense la persona que neteja el quiròfan, no podria fer-ho”, remarca.