Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Les infermeres de Família demanen al nou conseller de Salut incrementar les ràtios i el reconeixement de l’especialitat

ACN Barcelona.-L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) espera que Josep Maria Argimon, que ha de ser nomenat conseller de Salut en les properes hores, sigui sensible amb el […]

Avatar
Agències 25/05/2021

ACN Barcelona.-L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) espera que Josep Maria Argimon, que ha de ser nomenat conseller de Salut en les properes hores, sigui sensible amb el col·lectiu d’infermeres de l’atenció primària i li demana que incrementi la ràtio de professionals i el reconeixement de la seva especialitat. Aquests són alguns dels temes que, a través d’un comunicat, les infermeres de Família posen sobre la taula del nou conseller com d'”imprescindible resolució”. També demanen més protagonisme de l’atenció primària dins del sistema de salut i més lideratge de les infermeres. L’AIFiCC alerta que el sistema de salut “ja partia d’una situació molt deficitària” i que la pandèmia l’ha abocat a una de “molt crítica”.

“La covid-19 ens ha restat temps de l’atenció a persones amb altres patologies, sobretot cròniques, i ens ha privat d’activitats claus de prevenció i promoció de la salut, pròpies de l’atenció primària”, exposen les infermeres de Família al que serà el conseller de Salut en el nou Govern. En aquest context, l’AIFiCC demana recuperar aquestes activitats més enllà de la covid-19 i “apostar per les infermeres de l’atenció primària com a puntal del sistema de salut català”. Una de les principals reivindicacions és incrementar la ràtio d’infermeres, molt per sota de la mitjana d’Europa (6,9 infermeres per cada 1.000 habitants a l’estat espanyol; 8 per cada 1.000 a Europa). Aquest és un tema que “preocupa especialment” a l’AIFiCC, que calcula que a Catalunya falten 23.000 infermeres.L’associació demana que es reconegui l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària i defensa que totes les infermeres que treballen a l’atenció primària i comunitària han de ser “especialistes, via excepcional, via EIR [residència] o via expertesa per a aquelles que fa temps que hi treballen i que no podran presentar-se a la via excepcional”. També reclama que l’assignació d’infermeres d’atenció primària de salut als CAP es faci a partir dels “nous canvis socials, organitzatius i de necessitats de la ciutadania” i que posi el focus en les persones “més envellides, que viuen soles, dependents, amb limitacions importants de mobilitat i atencions d’alta complexitat”. L’AIFiCC indica que la dotació ha de tenir en compte “els criteris i les característiques especifiques de cada àrea bàsica de salut pensades des de la visió comunitària: nombre d’escoles, llars d’infants, centres residencials de gent gran i persones amb discapacitats i espais comunitaris”.En aquest sentit, les infermeres de Família demanen més protagonisme de l’atenció primària com a primer nivell assistencial. L’AIFiCC adverteix que cal recuperar la proximitat i acompanyament de les persones que viuen amb una malaltia crònica i accelerar els programes de prevenció i promoció de la salut. Un dels aspectes que caldrà abordar, remarquen, són les seqüeles que ha deixat la pandèmia en la salut mental i emocional de la població, tant en adults com infants. L’AIFiCC reclama més lideratge de les infermeres de Família i apostar-hi per ocupar càrrecs en les direccions i llocs de decisió. L’associació indica que al voltant d’un 8% dels equips de primària estan dirigits per infermeres.