Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Les escoles rurals de la Catalunya Central viuen la desescalada amb menys maldecaps

ACN Collsuspina.-L’entrada a la fase 2 de la Catalunya Central ha permès als centres educatius tornar a obrir les aules. En el cas de les escoles rurals, amb menys alumnes, […]

Avatar
Agències 01/06/2020

ACN Collsuspina.-L’entrada a la fase 2 de la Catalunya Central ha permès als centres educatius tornar a obrir les aules. En el cas de les escoles rurals, amb menys alumnes, la desescalada es viu amb menys maldecaps. És el cas de Els Ventets de Collsuspina, que aquest dilluns ha reprès l’activitat amb dos alumnes. “És més fàcil adaptar el protocol”, diu el director del Zer Moianès Llevant, Toni Comajoan. Aquest dilluns són només dos, però en cas que poguessin venir més, afegeix, “tenim espai suficient per mantenir les ràtios que dicten els protocols”. L’Ainet i el Pep, tots dos de quatre anys, han entrat de nou a classe. Ho han fet amb mascareta, després de rentar-se les mans, desinfectar les sabates i que se’ls prengués la temperatura.

El Zer Moianès Llevant compta amb tres centres a Collsuspina, l’Estany i Sant Quirze Safaja. En total hi ha 114 alumnes. Aquell dilluns només ha obert el primer perquè a la resta de municipis és festa. L’Estany ho farà aquest dimarts, amb quatre escolars. Per Sant Quirze Safaja, en canvi, encara caldrà esperar més.El Pep i L’Ainet han estat els primers alumnes de l’escola de Collsuspina. El director, Toni Comajoan, explica que van consultar a les famílies i que són els dos casos que complien amb els requisits. “Entenem que és una situació extraordinària i que això es temporal i que més endavant podran ser més”, assegura.En el cas de l’escola rural de Collsuspina fan classe de 9 a 1 del migdia. L’Ainet i el Pep han arribat puntuals. La seva mestra els ha rebut a la porta i els ha dut a netejar-se les mans, desinfectar els peus i han entrat a classe amb mascareta. Allà s’han assegut separats.”Som una escola molt propera, sempre ens rebem amb abraçades i petons i això es fa estrany”, diu la mestra, Mònica Mundet, que reconeix que els ha vist amb “ganes de tornar però potser amb la normalitat d’abans”. A parer de la mestra, serà mantenir el distanciament “el que els hi costarà més”.El Pep ha arribat a l’escola amb un dibuix per la mestra, a qui només veure-la li ha dit que l’havia trobat a faltar. “Tenia ganes de tornar”, deia. També l’Ainet, que quan li han fet netejar les mans ha dit que ja estava acostumada. “A casa ho fem molt”, explicava.Possibilitat de fer classeSegons Comajoan, l’escola rural té en aquest escenari un gran avantatge. “Aquí podem fer activitats pedagògiques perquè tenim l’espai suficient”, diu, tot reconeixent que tampoc es pot fer “vida normal però anem cap a això”.A parer del director, caldrà veure l’evolució. Ara, amb dos, reconeix que “és fàcil”. No obstant això, insisteix en el fet que en cas que puguin anar més, al centre tenen “prou espais i metres per aconseguir les ràtios que dicten els protocols”.A l’espera de poder seguir avançant en la desescalada, diu el director, el centre manté les classes virtuals. Explica que la plantilla de les tres escoles s’ha dividit en dos grups, un que seguirà mantenint l’activitat en línia i un segon que estarà presencialment a les aules per fer classe als alumnes que sí que hi poden anar.