Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’Associació Catalana de Ràdio denunciarà a la fiscalia Radio Hayatti per incitació a l’odi

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Ràdio (A.C.R) denunciarà a la fiscalia Radio Hayatti per incitació a l’odi, després que la policia espanyola detingués recentment un dels seus locutors com a presumpte […]

Agències 19/06/2020

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Ràdio (A.C.R) denunciarà a la fiscalia Radio Hayatti per incitació a l’odi, després que la policia espanyola detingués recentment un dels seus locutors com a presumpte autor d’aquest delicte i contra la integritat moral. Per l’A.C.R, la detenció “ha tornat a posar de manifest el perill que suposen les ràdios il·legals per a la convivència”. La mateixa entitat havia denunciat aquesta emissora irregular, quan emetia coma Radio Aswatt, i que utilitza il·legalment una freqüència en FM que abasta gairebé tota la regió metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, observa que “la intervenció dels jutges és l’única mesura útil davant la inactivitat, passivitat o ineficàcia de les administracions davant d’aquest fenomen”.

En un comunicat, l’A.C.R. reitera que les emissores il·legals provoquen “greus perjudicis tant socials com econòmics i alerta de les màfies que s’hi han creat al voltant. Aquestes ràdios, exposen, incompleixen els criteris de protecció sanitària en les seves antenes que emeten potents radiacions sobre els habitatges; provoquen una pèrdua de qualitat i cobertura del senyal de les ràdios amb llicència; i, al seu voltant, s’hi ha creat “unes màfies” que utilitzen societats limitades sense activitat com a tapadores de manera que no es pot actuar legalment contra els propietaris reals del negoci. El “darrer episodi” vinculat amb una d’aquestes emissores (148 a tot Catalunya l’any 2019) ha estat la detenció d’un home a Esplugues de Llobregat per part de la policia espanyola com a presumpte autor dels delictes d’incitació a l’odi i contra la integritat moral. L’home detingut criticava l’actitud d’una professora per aparèixer a les xarxes socials fumant i bevent una copa de vi i per haver faltat al respecte “al Profeta”. Aquest locutor va arribar a insinuar que si visqués en altres països li podrien tallar el cap per aquesta raó, exposa el comunicat. Al respecte, l’A.C.R ha decidit denunciar també els fets a la fiscalia, perquè considera estèrils les reclamacions a les administracions públiques perquè posin fre a l’activitat d’aquestes emissors. L’entitat “es reserva exercir les accions de tot tipus que siguin oportunes ja que ha quedat demostrat que la intervenció dels jutges és l’única mesura útil davant la inactivitat, passivitat o ineficàcia de les administracions davant el creixent fenomen de les ràdios il·legals”, afirmen. En aquest sentit, l’A.C.R indica que l’Ajuntament de Barcelona ha hagut d’iniciar recentment els procediments per enderrocar les instal·lacions de ràdio il·legals del Carmel “en aplicació d’una sentència ferma”. “L’Ajuntament s’hi ha vist obligat, en el marc de les seves competències, després de perdre un recurs anterior”, recorden. En tot cas, i al marge la denúncia a fiscalia, l’entitat torna a insistir. Ha “tornat a enviar” un escrit de denúncia davant totes les administracions implicades demanant que s’actuï contra totes aquelles ràdios que no estiguin incloses al registre d’operadors radiofònics i que es faci de manera coordinada atenent cadascuna al seu marc competencial.