Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’aportació d’aigua de Sau a Susqueda passarà de 0,3 a 0,5 hm3/dia si el Govern opta per accelerar-ne el buidatge

|

- Publicitat -

ACN Vilanova de Sau – Davant la situació de sequera que viu el país, el Govern estudia incrementar l’aportació d’aigua de Sau a Susqueda. La mesura implicaria passar dels 0,3 hm3/dia -que és la quantitat que s’està desembassant ara-, als 0,5 hm3/dia. Segons ha explicat l’ACA, això permetria preservar la qualitat de l’aigua que s’acumula a Susqueda i que es capta per al consum humà. Situat a la comarca de la Selva, Susqueda es troba ara al 36,40% de la seva capacitat, i l’aigua que es capta d’aquest embassament abasteix bona part de la població de les comarques gironines i, sobretot, l’àrea metropolitana de Barcelona. L’ACA assegura que la mesura no suposaria cap pèrdua del recurs.

La mesura es mantindrà sempre que es no es produeixi el fenomen d’estratificació. El que significa arribar a un moment en què la làmina d’aigua es tan escassa que es barreja amb els llots del fons de l’embassament, i això pot comportar la mobilització dels fangs i la reducció de la qualitat de l’aigua. Segons l’ACA, això passa per sota dels 10-11 hm3 del volum embassat (a hores d’ara està a 26 hm3 del volum embassat i al 15,40% de la seva capacitat).

Publicitat

D’aquesta manera, l’ACA assegura que es garanteix la qualitat i el màxim aprofitament dels volums d’aigua d’ambdós embassaments i subratlla que en cap cas es fa per a la generació d’energia. “Més, tenint en compte, que la central de Sau no turbina des de finals d’octubre de 2022”, afegeix.

<strong>Una comissió de seguiment </strong>

Degut als baixos nivells de Sau, la mesura comportarà la necessitat d’iniciar les actuacions per, en cas de necessitat, extreure els peixos de Sau, ja que a menys aigua, menys oxigen dissolt i això pot generar mortaldats de peixos per causa de l’anòxia (manca d’oxigen).  De fet, l’any 2008 també es van haver d’iniciar aquestes accions (en aquell moment, Sau va arribar a estar per sota del 13%), preparant les embarcacions necessàries en cas que s’hagués d’actuar (l’arribada de les pluges va evitar, però, que es produís cap mortaldat de peixos). Les pluges de la primavera però, van posar solució al problema.

Per tot plegat, s’ha creat una comissió per fer-ne seguiment que anirà avaluant la situació dia a dia i prendrà les mesures oportunes.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió