Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

L’Ajuntament de Barcelona preveu destinar 13,5 MEUR a una quarantena de projectes d’innovació social

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat una nova mesura de govern d’innovació social que inclou una quarantena de projectes amb polítiques públiques adreçades a la ciutadania. La mesura, que es […]

Avatar
Agències 22/02/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat una nova mesura de govern d’innovació social que inclou una quarantena de projectes amb polítiques públiques adreçades a la ciutadania. La mesura, que es presentarà al proper ple municipal, contempla dotar els projectes amb un mínim de 13,5 MEUR i desenvolupar-los els propers tres anys. La voluntat del consistori és fer servir la tecnologia i la innovació per donar una resposta “el més àmplia possible” a la ciutadania, sobretot en un context de pandèmia. “La tecnologia ha de ser el nostre gran aliat per facilitar l’accés dels veïns als serveis socials que s’ofereixen”, ha dit en roda de premsa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

La mesura de govern d’innovació social està estructurada en tres blocs, amb un primer que aglutina els projectes que garanteixen els drets bàsics i l’apoderament dels ciutadans, un segon centrat en el desenvolupament de projectes comunitaris que avancen cap a un nou model social de ciutat i, per últim, un tercer bloc que engloba mesures per implementar una transformació digital dins de les àrees socials de l’Ajuntament.En aquest punt, Pérez ha assegurat que la tecnologia d’intel·ligència artificial dona noves perspectives de futur per arribar “amb més rapidesa a les persones, a més persones i amb més qualitat”. Així, ha defensat posar aquest coneixement “al servei de la gent”.Els projectesUn dels projectes que contempla aquesta mesura és una plataforma de suport a les famílies monoparentals, que suposa la creació d’una plataforma digital pensada per a dones en aquesta situació. L’objectiu és facilitar un accés unificat a la informació sobre el ventall de serveis municipals, entitats socials i agents privats que té la ciutat per a famílies monoparentals, i millorar així la conciliació familiar. El pressupost destinat al projecte és de 72.000 euros.També s’inclou una prova plot d’una Oficina Virtual d’Atenció Social. Tal i com ha explicat director d’Innovació Social de l’Ajuntament, Lluís Torrens, encara que s’ha mantingut l’assistència per via telefònica no s’ha pogut aconseguir la mateixa “riquesa” que en les trobades presencials. El projecte contempla la creació d’uns equipaments equipats amb els dispositius necessaris per fer trobades virtuals amb els serveis socials corresponents, per tal de garantir la interacció.La prova pilot, amb un pressupost de 360.000 euros, es posarà en marxa al nou centre de Trinitat Vella –que estarà en contacte amb el Centre de Serveis Socials de la Franja Besòs- i s’estendrà progressivament a les oficines corresponents de l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB), els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), l’Oficina de Prestacions Socials i el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), entre d’altres.La mesura també contempla l’ampliació de les prestacions del simulador web sobre ajudes i prestacions, que ajuda a entendre a quines prestacions es té dret en funció de la situació personal. L’ampliació inclourà noves ajudes a nivell estatal, autonòmic i municipal, així com prestacions com les que recull la Llei de dependència, entre d’altres. L’ampliació té un pressupost aproximat de 100.000 euros. Des que es va posar en marxa en fase pilot, l’any 2018, el web ja ha rebut més de 47.000 visites.