Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La Vila del Llibre estrena primera edició a la Rambla de Barcelona per reivindicar el passat literari i cultural

ACN Barcelona – La Xarxa de Viles del Llibre i els Amics de la Rambla han presentat aquest dilluns la primera edició de ‘La Rambla. Vila del llibre’ que se […]

Agències 27/06/2022

ACN Barcelona – La Xarxa de Viles del Llibre i els Amics de la Rambla han presentat aquest dilluns la primera edició de ‘La Rambla. Vila del llibre’ que se celebrarà el proper cap de setmana, el 2 i 3 de juliol. La iniciativa arriba a Barcelona després d’anys de celebrar-se en diversitat de municipis per reivindicar el protagonisme literari i cultural de la Rambla dels segles XIX i XX. L’escriptor Joaquim Carbó, Eduardo Mazo, Vázquez Montalbán i Domingo Villar seran homenatjats en un festival que comptarà amb Jordi Basté, Martí Artigau, Magí Camps i Clara Queraltó com a caps de castell. L’epicentre serà el passatge Bacardí que acollirà taules i debats i compartirà protagonisme amb altres espais com les cotxeres del Palau Güell o el Museu de Cera.

Segons han explicat els impulsors del certamen, es pretén transformar el tram baix de la Rambla de Barcelona en una “gran festa de la literatura”. “El festival neix amb l’ambició de tornar a la Rambla el protagonisme literari i cultural que va tenir els segles XIX i XX. Des de l’obertura de la Llibreria Verdaguer el 1835 va haver-hi fins a 12 llibreries a la Rambla”, han explicat. “Actualment només resisteixen Casa Beethoven, especialitzada en música, i la petita llibreria Pompeia”, han lamentat.

A banda de les activitats que reuniran els espais privats i de titularitat pública de la zona i el passatge Bacardí, hi haurà un mercat d’editorials amb 18 segells i 2 llibreters de vell a la Rambla de Santa Mònica.

En roda de premsa, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, ha defensat que l’edició representa l’inici d’un ambiciós projecte per canviar les dinàmiques culturals del passeig amb la complicitat del sector. “Volem demostrar que la Rambla pot tornar a ser un passeig literari”, ha explicat.

Joaquim Carbó serà l’encarregat d’inaugurar el certamen amb una conferència que serà un homenatge en vida. El nom de Vázquez Montalbán ressonarà en una taula rodona sobre novel·la negra gallega amb la presència de Diego Ameixerias i Francisco Castro. Coincidint amb l’acte està previst anunciar que Vila del Llibre arribarà el 2023 a Pontedeume, Galícia.

L’oferta es completarà amb un escenari infantil amb l’espectacle de poesia infantil ideat per Andreu Galán o un contacontes amb textos d’arreu del món. Jordi Basté i Martí Artigau repassaran la triologia de novel·les negres que han escrit i el periodista Magí Camps conversarà amb l’escriptora Clara Queraltó sobre la importància del català.

També es reivindicarà el nom d’Eduardo Mazo, com un dels personatges estimats de la Rambla i creadors que s’han mogut al voltant de la zona com Tona Pous o Alfred Bosch. Manuel Montobbio i Silvia Comes recitaran ‘Rambles de la vida’, en un cant espiritual escrit per Montobbio després dels atemptats del 17 d’agost de 2017. Finalment, es faran rutes literàries amb Maria Nunes i Rafa Burgos.