Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La Unió Europea acorda obligar les multinacionals a fer públics els impostos que paguen i el lloc on ho fan

ACN Barcelona.-El Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell Europeu, que ostenta Portugal, han arribat a un acord “provisional” que obligarà les multinacionals a publicar els impostos que paguen […]

Agències 01/06/2021

ACN Barcelona.-El Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell Europeu, que ostenta Portugal, han arribat a un acord “provisional” que obligarà les multinacionals a publicar els impostos que paguen i el lloc on ho fan. La directriu d’informació pública país a país (CBCR per les sigles en anglès) intenta evitar que aquestes multinacionals continuïn estalviant-se més de 50.000 milions d’euros anuals en impostos a la Unió Europea, segons els càlculs dels organismes europeus. En el context de la pandèmia, és “més crucial que mai” reclamar transparència fiscal contra aquestes pràctiques, segons Pedro Siza Vieira, ministre d’Estat portuguès per a l’Economia i la Transició Digital.

“És el nostre deure assegurar que tots els actors econòmics contribueixen en la part justa a la recuperació econòmica”, ha afegit Siza Vieira, que ha recordat que la directriu afecta les multinacionals que facturin més de 750 milions durant dos anys consecutius. Aquestes firmes estaran obligades a declarar beneficis, impostos i treballadors als països de la Unió Europea.L’eurodiputat d’En Comú Podem i ponent dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha considerat que la transparència fiscal de les multinacionals és “essencial en el camí cap a la justícia fiscal”. També ha indicat que les pràctiques fiscal “deslleials” de les multinacionals “posen en desavantatge” les petites i mitjanes empreses, ja molt afectades per la pandèmia.A més ha subratllat que “el 80% de les pèrdues fiscals de països europeus” té lloc “en els mateixos paradisos fiscals de la UE, principalment els Països Baixos, Luxemburg i Irlanda. La UE és responsable del 36% global de pèrdues fiscals”.Al seu parer, el CBCR públic significa que “la gent podrà saber quants impostos paguen les grans empreses i on”, fet que ha qualificat de “victòria per a la ciutadania”.