Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La UE tanca el març lluny d’assolir l’objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i personal sanitari

ACN Brussel·les.-La Unió Europea tanca el mes de març lluny d’haver assolit l’objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i del personal sanitari. Segons […]

Avatar
Agències 01/04/2021

ACN Brussel·les.-La Unió Europea tanca el mes de març lluny d’haver assolit l’objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i del personal sanitari. Segons dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), només el 27,4% dels majors de 80 anys estan ja completament vacunats, lluny de l’objectiu que l’executiu comunitari es va fixar al gener. La xifra de majors de 80 anys que ha rebut la primera dosi de la vacuna és del 56,7%. Segons les dades de l’ECDC, només Finlàndia, Irlanda, Malta i Suècia han superat el 80% de vacunació en aquest grup, mentre Portugal i Dinamarca estan a punt d’arribar a aquesta xifra. Espanya no ha facilitat les dades a l’ECDC, però no ha assolit l’objectiu.

Pel que fa al personal sanitari, l’ECDC té menys informació perquè només 13 estats han enviat les dades. En el conjunt de la Unió Europea, s’ha vacunat el 47% del personal sanitari i el 61% ha rebut la primera dosi. La campanya de vacunació a la Unió Europea està marcada pel retard en l’entrega de les dosis d’AstraZeneca, la vacuna en la qual la Comissió Europea havia planejat basar la vacunació al bloc comunitari. En el primer trimestre s’esperava que la companyia entregués 100 milions de dosis i finalment la xifra no ha arribat als 30 milions. La disputa amb AstraZeneca ha fet que l’executiu comunitari reforci ara l’aposta pel vaccí de Pfizer. Segons ha informat la Comissió Europea, a finals d’aquesta setmana han arribat als estats membre 107 milions de dosis. La xifra prevista inicialment era de 160 milions. Per companyies, Pfizer i Moderna han entregat 67,5 i 9,8 milions, la xifra que tenien compromesa. Per la seva banda, AstraZeneca ha entregat 29,7 milions, menys d’un terç del que s’havia compromès a entregar.