Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La UE reobrirà fronteres amb 15 països a partir de l’1 de juliol, però mantindrà la porta tancada als EUA

ACN Brussel·les.-La Unió Europea reobrirà les seves fronteres amb 15 països a partir del dimecres 1 de juliol, segons ha avançat la ministra espanyola Maria Jesús Montero. El llistat encara […]

Avatar
Agències 30/06/2020

ACN Brussel·les.-La Unió Europea reobrirà les seves fronteres amb 15 països a partir del dimecres 1 de juliol, segons ha avançat la ministra espanyola Maria Jesús Montero. El llistat encara ha de rebre la llum verda d’una majoria qualificada d’estats de la UE que estan votant la proposta, però des del govern espanyol ja donen per fet que s’aprovarà. Els resultats s’esperen aquest dimarts després d’intenses converses. En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units o Rússia, ni tampoc la major part d’Amèrica, molt afectada ara mateix per la pandèmia de la covid-19. Per contra el llistat inclou: la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda.

Ara bé, aquesta reobertura està subjecte a reciprocitat. És a dir, que la Xina haurà d’aixecar el vet a l’entrada d’europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu.Segons Montero, la reobertura amb aquests països s’iniciarà entre el 2 i el 3 de juliol. “És un pas importat i cal un abordatge monitoritzat amb mesures de control”, ha dit. A l’espera de l’aprovació oficial de la llista de 15 països aquest dimarts, el govern espanyol ha ampliat provisionalment la prohibició d’entrada des de fora de la UE fins al 8 de juliol.Tot i l’acord polític entre els estats de la UE per reobrir les fronteres externes amb un limitat grup de països, els governs europeus tenen la competència exclusiva per gestionar els seus controls fronterers, de manera que està a les seves mans aplicar aquesta reobertura pactada a Brussel·les.Criteris científicsPer elaborar la llista els estats han tingut en compte la situació epidemiològica de cada país, com les autoritats estan gestionant la pandèmia i la fiabilitat de les dades.El llistat s’anirà actualitzant cada dues setmanes en funció de l’evolució de la pandèmia.La UE, tancada més de tres mesosA meitats de març i en ple pic de la pandèmia a Europa, Brussel·les va apostar per tancar les fronteres externes de la UE quan pràcticament tots els estats membres havien restringit la llibertat de moviment a l’espai Schengen.Des de llavors l’entrada a la UE ha estat prohibida a gairebé tots els ciutadans no europeus. Així, els vols internacionals que representen entorn del 35% de l’activitat de les aerolínies europees han quedat totalment paralitzats durant més de tres mesos.Fonts diplomàtiques europees recorden que la reobertura no només és important per la reactivació del turisme, sinó també per facilitar que els europeus residents a l’estranger puguin tornar a casa aprofitant les vacances d’estiu.